Instituțiile din Sibiu, pregătite pentru legea antifumat

În instituţiile publice locale s-au luat deja măsuri pentru aplicarea din 16 martie a legii antifumat, fiind amenajate spaţii destinate fumătorilor în afara sediilor instituţiilor, iar autorităţile cu rol în implementarea legii s-au pregătit pentru efectuarea de controale în localurile publice, relatează Agerpres.

Ciprian Anghel Ştefan, directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA, a decis în urmă cu patru zile să se lase de fumat, pentru a da un exemplu colegilor săi fumători înainte să intre în vigoare Legea antifumat. „De patru zile m-am lăsat de fumat, dar tare îmi e că nu o să mă ţină prea mult. Am încercat şi plasturi speciali, dar am făcut febră. Am renunţat la ţigări, în primul rând, pentru că nu e sănătos, dar am şi mulţi fumători în instituţie şi o să am probleme cu nefumătorii şi fumătorii. Dacă îi las pe fumători să iasă afară cinci minute la fiecare oră, pentru o ţigară, în opt ore se adună 40 de minute pentru ţigări”, a declarat azi, pentru AGERPRES, Ciprian Ştefan. În nicio clădire a Complexului Naţional Muzeal ASTRA nu se fumează de mai mulţi ani. Toţi angajaţii care vor să fumeze ies în stradă în faţa clădirii.

Fumătorii vor avea la dispoziţie trei locuri speciale pentru fumat în Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava, unde sunt 10 hectare de vizitat şi 10 kilometri de alei de străbătut.

primaria sibiuPentru angajaţii Primăriei municipiului Sibiu şi cei ai Muzeului Naţional Brukenthal, locul de fumat este Piaţa Mare din centrul oraşului, chiar în faţa instituţiilor unde lucrează. La Primăria Sibiu, încă din 2011 s-a desfiinţat locul de fumat din interior şi au fost amplasate scrumiere în faţa instituţiei.

Muzeul Brukenthal are reguli foarte stricte şi fumatul nu a fost permis nici până acum. Unii angajaţi fumători au declarat, pentru AGERPRES, că şi-au cumpărat ţigări electronice pentru a putea fuma în birouri.

Vicepreședintele au atribuții de președinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Constantin Şovăială, va amenaja în curtea instituţiei un loc cu masă şi scaune, dar şi extinctor, unde angajaţii instituţiei să poată fuma. „Pentru colegii fumători amenajăm un loc special, în curtea Consiliului Judeţean, care să respecte condiţiile impuse de lege. Le vom pune un afiş ca să ştie că acela va fi un loc special pentru fumat, un extinctor, o masă, scaune, ca să stea civilizat. Eu nu sunt fumător”, a precizat astăzi, pentru AGERPRES, Şovăială.

Cei doi angajaţi fumători ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu nu pot fuma nici în instituţie şi nu vor putea fuma nici în faţa ei. Legea”În instituţie nu se fumează deloc. Fumătorii nu pot fuma nici în faţa instituţiei, pentru că în faţă este parcul, lângă e Spitalul de Pediatrie şi dincolo e locul de joacă al şcolii. Fumătorii ar putea fuma, dacă iasă în strada cealaltă, prin curtea instituţiei. La noi oricum sunt doi fumători”, a explicat Cezar Budescu, directorul DSP Sibiu.

Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun – aşa-numita lege antifumat – a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie şi va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.

Legea interzice fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

One Comment

  1. Oare chiar sunt? Multi au trecut pe o tigara electronica pentru a fenta legea antifumat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*