Întâlnirea Junilor

Primăria orașului Săliște și Consiliul Local organizează, pe 28 decembrie, Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului.

Juni Saliste primar Racuciu„În a patra zi de Crăciun, ca în fiecare an, Piața Junilor din Săliște va găzdui această manifestare foarte importantă pentru zona noastră – Mărginimea Sibiului. Avem deosebit plăcere de a vă invita să fiți alături de noi, să ne bucurăm de tradiții și de portul popular. Vă așteptăm pe toți!“, transmite primarul Horațiu Răcuciu. Datina se va păstra ca la carte. Ediția din acest an are drept motto: „De la Boița pân’ la Jina, din Săliște-n Vaideeni/Mărginenii sunt tot una în port, cânt și obicei“.

Tradiție

Cetele de juni din Mărginimea Sibiului își aleg componența și exersează mișcările jocului, pe care trebuie să le aibă în „sânge“ până la data spectacolului. Locul este același încă din 1920: Piața Junilor. Tinerii se antrenează cu spor până pe 25-26 și numai în 27 confirmă participarea la eveniment și fac cunoscut numărul celor din cete. Cetele de juni vor prezenta cunoscuta paradă a portului popular, dansurile specifice fiecărei localități sau cântări românești din Mărginime. Nici anul acesta nu vor lipsi cuvintele de salut din partea fiecărui jude de ceată sau hora imensă, care reprezintă cel mai concret liant între dansatorii profesioniști și cei neinițiați, din rândul celor prezenți. Oamenii vor fi luați la joc, pentru a simți un dram din finețea artei ritmice populare.

Revelion 2015

Cu un program artistic atractiv și multe surprize, Primăria Săliște îi invită pe toți cei interesați la petrecerea de Revelion 2015, care va avea loc la Casa de Cultură „Onisifor Ghibu“. Prețul meniului este de 150 de lei/persoană. Rezervările se pot face până în data de 28 decembrie, în limita a 220 de locuri, la telefon 0269/553.572, int. 116.

Programul manifestării
ora 9.30: liturghia arhierească la Biserica Mare a orașului Săliște
ora 11.30: deplasare spre central orașului și parada cetelor de juni
ora 12.00: prezentarea portului și jocului în Piața Junilor
ora 13.30: Hora Unirii și Plugușorul prezentat de elevii Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*