Investiții uriașe necesare pentru gestionarea deșeurilor

Consiliul Judeţean Sibiu şi-a propus să atragă 100 de milioane de euro, sumă pe care să o investească în staţii pentru deşeuri.

„La Cristian, Consiliul Judeţean Sibiu propune construirea unei instalaţii de digestie anaerobă a biodeşeurilor şi tratare mecanică a deşeurilor reziduale. S-a demarat achiziţionarea terenului pentru construcţie în apropierea depozitului actual de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetăţenii judeţului. Tratarea s-ar efectua în spaţii închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian. Proiectul mai prevede retehnologizarea staţiilor existente din judeţ (staţii de transfer Avrig şi Agnita, staţia de sortare Şura Mică), construirea a şase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deşeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar şi extinderea sistemului de colectare selectivă în judeţ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro“, se precizează într-un comunicat al instituției.

Cetățenii întreabă, autoritățile răspund

Mâine după-amiază, de la ora 17.00, va fi transmisă pe paginile de Facebook ale Consiliului Judeţean şi ADI ECO Sibiu o dezbatere pe tema investițiilor complementare sistemului de management integrat al deșeurilor pe care Județul Sibiu are oportunitatea să le realizeze cu fonduri europene, cu condiția de a depune până la 31 decembrie cererea de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru care este necesar avizul primăriei Cristian.

În cadrul acestei dezbateri, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și specialiștii în domeniul gestionării deșeurilor vor răspunde întrebărilor celor interesați, pentru a oferi lămuriri cu privire la tipurile de investiții propuse, impactul lor asupra UAT Cristian, cât și asupra județului Sibiu. Dezbaterea va fi deschisă de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și de primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea. Sunt așteptați să participe consilierii locali din comuna Cristian, reprezentanții primăriilor Sibiu, Avrig, Agnita, Cisnădie, Șura Mică – localități în care se vor realiza investiții în acest proiect, dar și reprezentanții mediului de afaceri din zonă.

De ce e nevoie de noi investiții?

Legislația privind deșeurile prevede ca toate deșeurile să fie tratate înainte de a fi depozitate, inclusiv deșeul rezidual (conținutul pubelei negre), lucru care nu se întâmplă încă din cauză că ne lipsește tehnologia. În prezent, 79% din deșeul municipal ajunge la depozitul din Cristian fără o tratare prealabilă. Mulți sibieni încă aruncă deșeurile biodegradabile la rezidual, care ajunge netratat la depozitare și prin fermentare produce miros. O instalație de tratare ar rezolva problema mirosurilor de la depozitul din Cristian și ar permite județului Sibiu să îndeplinească țintele de mediu și să evite penalitățile în creștere de la an la an. Soluția este prevăzută și în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor adoptat anul trecut.

Ce se propune?

La Cristian, Consiliul Județean propune construirea unei instalații de digestie anaerobă a biodeșeurilor și tratare mecanică a deșeurilor reziduale. S-a demarat achiziționarea terenului pentru construcție în apropierea depozitului actual de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetățenii județului. Tratarea s-ar efectua în spații închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian.

Importanța proiectului

Proiectul mai prevede retehnologizarea stațiilor existente din județ (stații de transfer Avrig și Agnita, stația de sortare Șura Mică) construirea a șase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deșeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar și extinderea sistemului de colectare selectivă în județ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*