Ioan Holender: FITS, cel mai important eveniment cultural al ţării

Ce avem nu apreciem, ce au alţii, da, dovadă că notorietatea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este poate mai mare în lume decât în România, a spus, la primirea unei stele pe Aleea Celebrităţilor din parcul Cetății, fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender.

foto: Sebastian Marcovici

„Sibiul şi acest festival de teatru au demonstrat într-adevăr că, prin calitate, prin muncă, prin onestitate, prin modestie, totuşi, în ţara noastră, aşa cum e, mai este posibil ceva. Este cu siguranţă cel mai important eveniment cultural al ţării, prin calitatea, prin mondialitatea, prin personalităţile care sunt aici. Notorietatea acestui festival de teatru sibian este poate mai mare în lume. Că aşa suntem noi, ce avem nu apreciem, ce au alţii apreciem. Ce vine de afară e important, ce facem noi, mai puţin”, a declarat sâmbătă seara Ioan Holender, în timpul Galei FITS, citat de Agerpres.

Singura dată când Holender a concertat cu Opera din Viena în România a fost în 2007, la Sibiu, când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană. De atunci, la Sibiu au concertat fiica şi fiul lui Holender, a spus acesta în cadrul Galei FITS.

Ioan Holender (dreapta) și Constantin Chiriac, președintele FITS (stânga) / foto: Sebastian Marcovici

„Ioan Holender s-a născut în Timişoara. A fost student al Politehnicii din Timişoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu, pentru că a participat la revolta studenţilor din Timişoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena şi a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 şi 1966, a fost angajat ca prim-bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical şi a creat ulterior „Agenţia de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din Romania. În anul 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit director al ambelor instituţii”, se arată într-un comunicat de presă al FITS.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*