Iohannis a demisionat din funcția de primar și este înlocuit de Astrid Fodor: „Au fost ani extraordinar de frumoși!” | FOTO

Klaus Iohannis și-a anunțat, astăzi, demisia din funcția de primar al Sibiului. În această după-amiază, Consiliul Local s-a întrunit în ședință extraordinară. Astrid Fodor a fost desemnată primar interimar, până la organizarea alegerilor anticipate, cu 21 de voturi din 23.


Iohannis a susținut o ultimă conferință de presă în calitate de primar al Sibiului

Iohannis a susținut o ultimă conferință de presă în calitate de primar al Sibiului

Într-o scurtă conferință de presă, Iohannis a ținut să le mulțumească sibienilor, colegelor și colegilor din instituțiile cu care a colaborat, dar și jurnaliștilor sibieni. „Astăzi mi-am depus mandatul, este un pas necesar pentru preluarea mandatului de președinte, peste câteva zile. Le mulțumesc sibienilor, care de patru ori mi-au acordat încrederea lor. În acești 14 ani și jumătate, am reușit împreună să transformăm orașul. Le mulțumesc sibienilor pentru că au făcut aceste lucruri posibile. Vă mulțumesc și dvs., jurnaliștilor, care ați făcut ca toate aceste lucruri să fie cunoscute”, a spus el.

Klaus Iohannis a calificat drept „o onoare și o plăcere” cei 14 ani și jumătate în care a fost primarul Sibiului și a mărturisit că va reveni des la Sibiu. „Despărțirea de Primărie este grea. În vizită o să mă întorc, sper, de multe ori. Sunt președintele tuturor românilor, dar, când spun «acasă», spun Sibiu”, a menționat președintele ales.

Totodată, Iohannis i-a încredințat pe viceprimarii Astrid Fodor și Virgil Popa că se pot consulta cu el când consideră necesar. „I-am rugat, când sunt probleme pe care consideră necesar să le discutăm, să le discutăm. Îmi pasă în continuare de Sibiu”, motivează el. Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, președintele ales a afirmat că va lua cu el la Cotroceni o parte dintre lucrurile sale personale pe care le-a avut în biroul de primar. „Va fi și un ceas, pentru că trebuie să se dea ora exactă de undeva”, a precizat Klaus Iohannis, întrebat dacă va lua cu el și ceasul pe care l-a moștenit de la bunicul său și care a apărut în spoturile electorale.

Iohannis a mai afirmat că nu are nici o emoție în privința echipei care va continua munca sa în Primăria Sibiu, despre care a afirmat că este „foarte bună și foarte performantă”. Totuși, el nu a dorit să confirme dacă vreunul dintre colaboratorii săi actuali va fi cooptat în echipa de la Cotroceni și nici nu a oferit detalii despre viitorii consilieri prezidențiali. „(Lista – n.red.) vă va fi comunicată public la momentul potrivit”, a conchis președintele ales.

În perioada următoare, Iohannis va pleca pentru câteva zile într-o vizită privată în SUA.Ședința extraordinară a Consiliului Local a fost prezidată de Livia Sava

Ședința extraordinară a Consiliului Local a fost prezidată de Livia Sava

Filmul ședinței extraordinare de Consiliu Local

Pentru Iohannis, a fost prima ședință a Consiliului Local, după 14 ani, la care nu a purtat banderola tricoloră

Pentru Iohannis, a fost prima ședință a Consiliului Local, după 14 ani, la care nu a purtat banderola tricoloră

14.02 A început ședința extraordinară a Consiliului Local. Președinte de ședință este Livia Sava (PDL). Sunt prezenți 22 de consilieri. Două puncte pe ordinea de zi, cărora li se adaugă înștiințarea privind demisia primarului Klaus Iohannis, de care aleșii trebuie să ia act. Acesta devine primul punct pe ordinea de zi.

14.05 Consilierii au luat act de demisia lui Klaus Werner Iohannis din funcțiile de primar, președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Sibiu, membru în Consiliul de Administrație al SC Apă Canal SA, membru în ADI Eco Sibiu și orice altă funcție politică pe care o deține sau pentru care a fost mandatat de Consiliul Local.

14.10 Consilierii desemnează, prin vot secret, primarul interimar dintre cei doi viceprimari – Astrid Fodor și Virgil Popa. Pe surse, se știe deja de câteva zile că votul va merge către Fodor.

14.16 Între timp a apărut și cel de-al 23-lea consilier. Livia Sava citește procesul verbal. Rezultatul: viceprimarul Astrid Cora Fodor (FDGR) va îndeplini atribuțiile de primar în perioada de vacanță a funcției de primar. Ea a întrunit 21 de voturi „pentru”. Doar doi consilieri au fost împotrivă. Nici o abținere. Fodor mulțumește pentru încredere și susține că are aceeași încredere în colegii săi consilierii. Afirmă că va duce mai departe viziunea lui Iohannis, alături de care a lucrat zi de zi, din 2008, și îi mulțumește acestuia pentru șansa acordată.

14.21 Iohannis le urează celor din administrație multă putere de muncă, multă implicare „pentru a duce mai departe ce am început pentru Sibiu, împreună cu sibienii”. „Am primit, prin votul românilor, alt mandat. Un mandat mai mare, probabil mai greu, decât cel de primar al municipiului Sibiu. Vreau să profit de această ocazie să vă mulţumesc. Cu mulţi dintre dvs. colaborăm de 14 ani şi jumătate. Sibienii mi-au dat de patru ori votul lor. Le mulţumesc pentru acest lucru! A fost pentru mine o onoare şi o plăcere să conduc destinele municipiului Sibiu. (…) Am reușit împreună să transformăm Sibiul. Transformarea este profundă, de durată”, punctează viitorul șef al statului.

14.26 Ședința extraordinară s-a încheiat.

Iohannis a salutat alegerea colegei sale din Forumul German, Astrid Fodor, în funcția de primar interimar

Iohannis a salutat alegerea colegei sale din Forumul German, Astrid Fodor, în funcția de primar interimar

Fodor a fost desemnată prin vot secret, ea întrunind 21 de voturi din 23

Fodor a fost desemnată prin vot secret, ea întrunind 21 de voturi din 23


reporter: Mihai COLIBABA; foto: Ovidiu LEBU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*