Iohannis: „Brand-ul Sibiului a fost clădit în mod serios”

 

Sibiul continuă să fie un oraş atractiv pentru turişti şi investitori, în ciuda crizei economice sau a tulburărilor politice, opinează primarul Klaus Iohannis, într-un interviu acordat săptămânalului Mesagerul de Sibiu.

 

Reporter: Anul 2012 stă sub semnul marilor schimbări politice în România. La nivel central, raportul de forţe pare departe de a se fi aşezat. La Sibiu, de regulă, e linişte. Dvs. cum colaboraţi cu noua administraţie judeţeană?

 

Klaus Iohannis: Colaborarea cu Consiliul Judeţean este bună. Este foarte important pentru comunitate ca această colaborare să existe şi să funcţioneze.

 

Reporter: Cât  de des discutaţi cu prefectul Sitterli şi cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea? Pe ce proiecte? A apărut vreo ruptură în relaţia cu Legislativul judeţean după ce d-l Bottesch nu a mai fost ales în fruntea acestuia?

Klaus Iohannis: Colaborarea cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean este una normală, instituţională. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul Cindrea am stabilit că vom continua proiectele comune, cum ar fi sistemul de management al deşeurilor la nivelul judeţului sau demersurile pentru dezvoltarea staţiunii Păltiniş. Colaborarea cu d-l Bottesch a fost una foarte bună şi, bineînţeles, dat fiind faptul că face parte din Forumului Democrat al Germanilor, colaborarea a fost una foarte strânsă.

 

„E prea devreme pentru o evaluare a guvernului Ponta”

 

Reporter: Cum vi se pare politica noului Guvern? Pe de o parte, sunt anulate măsuri de austeritate impuse de puterea democrat-liberală, se redeschid spitalele din oraşele mici, pe de altă parte, economia nu şi-a revenit şi nici nu dă semne promiţătoare. Europa nu ştie ce să creadă despre noi.

Klaus Iohannis: Consider că este puţin cam devreme pentru o evaluare a guvernului Ponta, pentru că, în definitiv, şi-a început activitatea doar de câteva luni. Sigur că pe fondul disputelor politice programul economic pe care l-a anunţat guvernul nu a putut fi pus în practică în condiţii optime. Cu toate acestea, semnalele sunt bune după măsurile care au fost luate până acum.

Reporter: Ce şanse daţi acestei uniuni în contextul în care vor începe pregătirile pentru alegerile generale?

Klaus Iohannis: Cred că USL pleacă cu şanse foarte bune în campania pentru alegerile parlamentare.

Reporter: Aţi discutat cu d-l Băsescu de la întoarcerea domniei sale la Cotroceni?

Klaus Iohannis: Nu am mai discutat în ultima perioadă cu preşedintele Băsescu.

Reporter: Din discuţiile pe care le aveţi cu noii guvernanţi, sunt semnale favorabile pentru Sibiu? Să ne aşteptăm că va începe într-un viitor apropiat construcţia spitalului de urgenţă, drumul expres Sibiu-Braşov sau alte obiective strategice despre care în ultimii ani s-a vorbit mult şi nu s-a făcut nimic?

Klaus Iohannis: În ceea ce priveşte noul spital de urgenţă, primul ministru Ponta s-a arătat dispus să ne sprijine în schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării. Obţinerea terenului necesar este un prim pas. Vom încerca apoi să găsim şi finanţarea necesară. În ceea ce priveşte autostrada şi drumul expres care ar urma să treacă prin Sibiu, sunt proiecte pe care administraţia de la Bucureşti trebuie să le promoveze. Sigur că ne dorim realizarea acestor investiţii, pentru că în acest mod Sibiul ar fi conectat prin drumuri rapide de puncte importante din ţară.

 

„Sibienii sunt foarte buni platnici”

 

Reporter: În ce măsură este afectat Sibiul de devalorizarea rapidă a monedei naţionale? Suntem un oraş care s-a dezvoltat foarte mult pe datorie în ultimul deceniu. Încetineşte această tendinţă? Devin o povară creditele? Sunt contribuabilii mai puţin conştiincioşi la plata dărilor locale sau a amenzilor? Aveţi în vedere amânarea unor investiţii planificate?

Klaus Iohannis: Sibiul s-a dezvoltat pe forţe proprii, din bugetul local, dar şi din surse atrase: fondurile structurale şi împrumuturile externe rambursabile. Bugetul local al Sibiului a asigurat finanţarea pentru o bună parte din investiţiile care au transformat oraşul. Sibienii sunt foarte buni platnici, pentru că în ultimii ani încasările au fost bune, foarte aproape de ceea ce am prognozat că vom încasa. De asemenea, am depus spre finanţare din fonduri structurale proiecte în valoare de peste 140 de milioane de euro şi am obţinut până în prezent finanţarea pe majoritatea dintre acestea. Pentru a realiza investiţiile necesare pentru oraş, am contractat de asemenea credite externe în valoare de 55 de milioane de euro pentru a finanţa lucrări de reabilitare pe un număr mare de străzi, dar şi pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu. Gradul de îndatorare al municipiului este unul foarte bun, de doar 10,24% pentru acest an, în contextul în care gradul maxim de îndatorare permis de lege este de 30% din veniturile proprii.

Reporter: Mai sunt investitori interesaţi să vină la Sibiu? Am văzut că doi dintre marii angajatori, Continental şi Marquardt, au planuri serioase de extindere a producţiei. Dvs. aţi vizitat recent uzina celor de la Brandl, Compa ştim că este într-o situaţie bună şi la fel şi alţi mari jucători din economia locală. Dar ce ne puteţi spune despre noi investiţii private? Ce se prefigurează?

Klaus Iohannis: Sibiul este o locaţie economică viabilă şi atractivă. Acest lucru ne este confirmat atât de numărul mare de investitori români şi străini care şi-au deschis afaceri în oraşul nostru, dar şi de faptul că unii dintre aceştia, chiar în ciuda condiţiilor economice dificile din ultimii ani, au ales să îşi extindă unităţile de producţie. Sibiul are o locaţie geografică foarte bună şi este bine situat logistic: oraşul este bine conectat rutier, aerian şi feroviar, are un Aeroport Internaţional propriu şi produce forţă de muncă bine instruită, fiind un centru universitar recunoscut. Prin urmare, are toate atuurile unei locaţii economice atractive. Şi noi ne-am implicat însă în atragerea investitorilor. Pe lângă întâlnirile pe care le-am avut în străinătate, în scopul promovării şi prezentării locaţiei economice Sibiu, municipalitatea a investit peste 40 de milioane de lei în viabilizarea Zonei Industriale Vest, oferind investitorilor care au cumpărat teren aici pentru deschiderea de unităţi de producţie un sprijin real, fiind astfel create drumurile de acces şi reţelele de utilităţi. În ultima perioadă au mai existat o serie de vizite de prospecţie din partea investitorilor. Primim destul de des delegaţii de oameni de afaceri care după un prim contact apreciază Sibiul şi ca locaţie economică şi ca oraş. Sper ca aceste vizite să se concretizeze în noi afaceri deschise la Sibiu şi, deci, noi locuri de muncă pentru sibieni.

 

2013: Sibiul, oraş universitar

 

Reporter: Suntem la finalul unui sezon estival plin de evenimente culturale. Câţi turişti a mai atras fosta Capitală Cultural Europeană? Se mai cunosc efectele boom-ului din 2007 sau e momentul să se reinventeze brand-ul Sibiu? Dacă 2012 este anul Baroc Update, ce ne puteţi spune despre 2013?

Klaus Iohannis: Locaţia turistică şi culturală Sibiu rămâne foarte vizibilă şi atrăgătoare pentru turiştii din ţară şi străinătate. Acest fapt reiese din situaţia încasărilor din taxa hotelieră. Din 2004, încasările au crescut constant, mai ales în lunile de sezon. În anul 2007, când Sibiul a purtat titulatura de Capitală Culturală Europeană, încasările au înregistrat o creştere semnificativă, fiind aproape duble faţă de anii precedenţi. Şi în anul 2008 această creştere a continuat. În anii 2009, 2010 şi 2011, încasările s-au menţinut aproximativ la acelaşi nivel, în ciuda contextului economic. Acest indicator, singurul la îndemâna administraţiei locale, arată clar parcursul ascendent al domeniului turistic în Sibiu. Brand-ul Sibiului este unul foarte puternic pentru că a fost clădit în mod serios, cu strategii foarte bune de promovare turistică a oraşului. Sigur că este nevoie şi de o reîmprospătare a mesajului de promovare a oraşului. Anul 2012 a stat sub semnul barocului. Am avut până acum evenimente de foarte bună calitate, care au avut ca numitor comun barocul. Dat fiind faptul că acest demers a fost unul de succes, am decis ca şi pentru anul 2013 să avansăm o temă pentru proiectele depuse pentru finanţare prin agenda culturală: Sibiul, ca oraş universitar.

Reporter: Credeţi că ne aşteaptă o toamnă „fierbinte” din punct de vedere politic?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă viaţa politică la nivel central va fi mai animată pe fondul tensiunilor dintre principalele formaţiuni politice care se vor „ascuţi” în preajma alegerilor parlamentare din decembrie.

Reporter: Cum se pregăteşte FDGR pentru alegerile generale?

Klaus Iohannis: Consiliul de Conducere al Forumului Democrat al Germanilor din România a decis ca d-l Ovidiu Ganț, care este şi în prezent deputat, să fie candidatul FDGR pentru Camera Deputaților la alegerile legislative din 9 decembrie.

 

A consemnat Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*