Găina Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat azi că, în prezent, campania electorală a devenit “abominabilă”, afirmând că incidentul cu găinile aruncate în curtea sediului central al PNL reprezintă un simbol nazist și “o amenințare directă cu moartea”. În curtea PNL au fost aruncate câteva zeci de găini care aveau la gât mesaje anti-Iohannis, precum “Eu sunt Iohannis și mi-e frică de dezbateri”.

Înainte de a intra în sediul PNL, Klaus Iohannis i-a întrebat pe jurnaliști dacă au văzut filmul “Cocoșul decapitat”. El a fost solicitat să explice de ce a invocat acest film. “Nu am crezut că discut în această campanie și despre găini, dar iată că am ajuns și aici. Pot să vă spun că această campanie electorală a devenit abominabilă. D-le Ponta, ați reușit un record. Este cu distanță cea mai mizerabilă campanie din ’90 încoace iar legat de acest simbol, probabil nu știți, este un simbol foarte vechi, este o amenințare directă cu moartea. Ultima dată când cineva a folosit astfel de simboluri a fost în anii ’40 și a fost folosit de naziști. Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoș cu capul tăiat peste gard sau în casă este o amenințare directă cu moartea și naziștii au avut grijă să-l și execute pe respectivul. De aceea, îmi permit să spun, nu am crezut că vom ajunge vreodată în România la acest nivel de campanie electorală, să folosească unii în campanie simboluri și amenințări cu moartea folosite ultima dată de naziști”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă.

Câteva zeci de găini care aveau la gât mesaje anti-Iohannis au fost aruncate în curtea sediului central al PNL | foto: stiripesurse.ro

Câteva zeci de găini care aveau la gât mesaje anti-Iohannis au fost aruncate în curtea sediului central al PNL | foto: stiripesurse.ro

El a făcut un apel la contracandidatul său, Victor Ponta. “D-le Ponta, poate acum, în ultimul moment, vă dați seama că este greșit să aruncați România în aer doar să ajungeți dvs președintele României”, a afirmat candidatul ACL.

În această dimineață, câteva zeci de găini care aveau la gât mesaje anti-Iohannis au fost aruncate în curtea sediului central al PNL. În acest caz au fost sesizate Poliția și ANSVSA. Ulterior, reprezentanții ANSVSA au ridicat găinile.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, consideră că actuala campanie electorală este de o violență extremă, susținând că PSD este un partid al găinarilor, după ce în curtea sediului central al PNL au fost aruncate mai multe găini. “Cred că este o campanie fără precedent, o campanie de o violență extremă, o campanie care pe mine mă îngrozește și îmi provoacă în același timp scârbă. Este o campanie cum nu ați văzut niciodată de la Revoluție încoace, o campanie care să atingă un asemenea nivel de josnicie, de mojicie, de lipsă de respect față de valorile democratice. Este o competiție pe care PSD nu înțelege să o ducă corect. A avut atâtea atacuri la adresa candidatului Klaus Iohannis de la începutul campaniei până astăzi — și vorbesc nu de atacuri care țin de democrație, ci de atacuri murdare — încât această mizerie de astăzi, acest lucru nemaiîntâlnit într-o democrație — să arunci găini moarte în curtea unui partid cu diverse mesaje referitoare la candidatura lui Klaus Iohannis — mi se pare un atac la tot ce înseamnă stat de drept și democrație”, a afirmat Gorghiu.

Ea a arătat că acest incident a avut loc în contextul în care în sediul PNL avea loc întâlnirea dintre președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și liderii ACL. “Vom ajunge de râsul Europei pentru a nu știu câta oară pentru un gest care seamănă violență între români și cred că este de o iresponsabilitate fără precedent”, a mai susținut purtătorul de cuvânt al PNL.

Ea a arătat că în acest caz a fost sesizată Poliția și Autoritatea Sanitară Veterinară. “Cred că astăzi pot să pun eticheta fără niciun fel de emoție că greșesc că PSD este un partid al găinarilor și îmi cer scuze pentru comparație față de găinile care încă mai trăiesc în curte, pe care nu au reușit să le omoare și să le atârne de gât mesaje violente și lipsite de bun simț”, a arătat Gorghiu.

AGERPRES

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.