Iohannis, guvernatorul liberal?

 

Proaspăt liberal cu acte, Klaus Iohannis nu renunţă la funcţia de primar, ba chiar îşi doreşte funcţie de guvernator al unei regiuni care să aibă capitala la Sibiu. „Acum nu vizez postul de prim-ministru, cum nu vizez nici postul de preşedinte. Eu nu plec acum din Sibiu. Am intrat în PNL pentru a întări poziţia Sibiului. Nu renunţ nici la Primărie, nici la Sibiu“, a anunţat el.

Klaus Iohannis a afirmat, deja, că nu vrea să se implice în organizaţia judeţeană, ci îl interesează Partidul Naţional Liberal la nivel central. „Eu îl consider bun şi de preşedinte al României“ , a admis Crin Antonescu, preşedintele PNL. Acesta a adăugat că Iohannis este persoana publică la care a văzut „cel mai mult discernământ în 20 de ani de când fac politică“. „Este excelent să aibă păreri, chiar critice“, a precizat Antonescu, întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, va mai avea luări de cuvânt critice la adresa actualei guvernări .

 

Susţinere pentru Ponta

 

Iohannis şi Crin Antonescu au susţinut o conferinţă de presă comună, la Bucureşti. Cu această ocazie, cei doi au dat de înţeles că Iohannis va candida pentru o funcţie de conducere în cadrul formaţiunii, la congresul programat pentru sfârşitul acestei săptămâni. Pe de altă parte, deşi Iohannis este ministeriabil, în acest moment el nu reprezintă o ameninţare pentru actualul guvern Ponta, în condiţiile în care conducerea PNL şi-a reiterat susţinerea pentru premierul Victor Ponta până la capătul acestui ciclu electoral. „Faptul că în PNL se înscrie cineva nu este subiect de negociere la nivelul uniunii. Am discutat acest lucru cu premierul, în sensul de a aduce şi domniei sale la cunoştinţă, şi premierul a salutat ca pe un caz fericit, că prin venirea unui personaj public de asemenea calibru, USL implicit se întăreşte“, a dezvăluit Crin Antonescu. La rândul său, liderul democrat-liberal Vasile Blaga a recunoscut că aducerea lui Iohannis consolidează PNL, afectat recent de condamnarea lui Gigi Becali.

 

Renunţă la preşedinţie

 

Liderul PNL a ţinut să-i mulţumească public primarului Sibiului pentru că a acceptat invitaţia de a se înscrie în partid. „Cred că nu este un secret şi nu am făcut niciodată un secret din atitudinea mea de apropiere faţă de PNL. Asta nu numai în 2009. Este mai veche. Probabil am fost un pic liberal chiar înainte să devin membru al PNL“, a replicat Iohannis. Cu acordul Consiliului Naţional al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), sibianul ar putea fi în continuare preşedinte al organizaţiei, însă a explicat că nu îşi doreşte acest lucru, ci va rămâne simplu membru. „Nu am de gând să părăsesc FDGR. Având în vedere că FDGR nu este un partid politic şi că statutul permite ca un membru să fie şi membru al unui partid politic, nu voi fi în situaţia de incompatibilitate. Este mai degrabă o problemă de moralitate. În cazul în care congresul PNL mă va alege într-o funcţie de conducere, este evident că voi renunţa la calitatea de preşedinte al FDGR“, a detaliat Iohannis. Ieri, el a afirmat că nu exclude posibilitatea ca şi alţi membri ai acestei formaţiuni să îi urmeze exemplul şi să se înscrie în PNL. Mişcarea i-a surprins pe saşii transilvăneni. Arhitectul Hermann Fabini, membru FDGR şi fost senator PNL, susţine că nu a ştiut despre adeziunea lui Iohannis, în timp ce liderul FDGR Braşov a apreciat că primarul Sibiului ar trebui să se retragă de la conducerea Forumului dacă va primi o funcţie în PNL.

 

Adeziune necondiţionată

 

Deşi a mărturisit că nu este încă sigur dacă adeziunea la PNL înseamnă un câştig de imagine pentru el, Iohannis pretinde că nu a avut pretenţii deosebite. „În momentul în care devii membru al unui grup, este clar că trebui să accepţi să fii membru ca şi toţi ceilalţi. Nu am condiţionat această adeziune“, a afirmat el. Pe de altă parte, Crin Antonescu a dat asigurări că nimeni nu-i va cere primarului de Sibiu „să facă lucruri care nu se fac“. „Singura obligaţie este respectarea statutului şi programului acestui partid“, a detaliat el.

 

Klaus IOHANNIS | primar Sibiu

 

„Atitudinea mea nu cred că a fost una critică şi nu am de gând să îmi schimb fundamental atitudinea mea faţă de viaţă, nici faţă de viaţa politică. Când undeva se întreprinde ceva şi cred că s-ar fi putut şi mai bine, probabil voi spune în continuare că s-ar fi putut mai bine. Nu văd de ce ar trebui să îmi schimb atitudinea.“

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat