Iohannis: Nu sunt incompatibil

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, avertizează că se va adresa instanţei de judecată pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

El intenţionează să ceară modificarea legislaţiei româneşti, care nu a fost adaptată celei europene pe problematica proiectelor de mediu, în condiţiile în care sunt sute de primari în ţară se află în situaţii asemănătoare şi este nevoie de o hotărâre a Înaltei Curţi pentru a lămuri chestiunea.

 

 

Acuză presiuni politice

Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă, că ştia dinainte că se lucrează pe dosarul său. „Haideţi să analizăm un pic când s-a interesat ANI de persoana mea. Prima dată în 2009, imediat după ce am declarat că sunt dispus să sprijin un candidat la preşedinţie şi aş fi dispus să devin prim-ministru. Imediat, mai exact după o zi, ANI a demarat o verificare a persoanei mele şi m-a găsit incompatibil. Poate vă amintiţi. La vremea respectivă, am contestat în instanţă ce-a găsit ANI şi mi s-a dat dreptate. ANI a pierdut procesul cu mine. Acum, nu am intrat bine în PNL şi, astfel, în politica naţională şi iată că ANI şi-a amintit de mine şi iar a găsit o speţă de incompatibilitate. Puteţi să trageţi dumneavoastră concluziile dacă e o coincidenţă sau mai mult“, a răspuns prim-vicepreşedintele PNL, întrebat dacă cercetarea ANI are şi un substrat politic.

ANI „face o confuzie“

Pe 24 aprilie, ANI l-a declarat pe Iohannis în stare de incompatibilitate. „Este o confuzie pe care o face ANI şi nu mă simt absolut deloc incompatibil. Ei merg pe două speţe. Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la societatea Apă-Canal, societatea care după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a devenit operator regional. Există în Legea 161 o prevedere care spune că primarul nu poate reprezenta unitatea administrativă în AGA societăţilor de interes local. Noi suntem de părere că Apă Canal nu este un operator de interes local, ci un operator de interes regional. Legislaţia românească ar fi trebuit adaptată acestei realităţi în 2007“, a conchis edilul-şef.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*