Iohannis și premierul luxemburghez i-au adus un omagiu lui Helmut Kohl la Sibiu

Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, spune că prietenia şi Europa reprezintă un proiect comun, iar unul dintre ”actorii” care au permis unificarea Europei a fost cancelarul german Helmut Kohl.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, şi preşedintele Klaus Iohannis fost primar al Sibiului în 2007, când Luxemburgul şi Sibiul au fost capitale culturale europene, se află astăzi la Sibiu, pentru a sărbători un deceniu după succesul acestui program.

„Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a avea această intervenţie într-un cadru oficial. Mă gândesc la un om care ne-a părăsit ieri şi care făcea parte din acei europeni care cred că trebuie să trăim împreună. (…) Prietenia şi Europa este un proiect comun, el a fost unul din actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene. (…) Ieri, un mare om ne-a părăsit, un mare om al Germaniei şi un mare om al păcii. Dacă astăzi putem fi împreună este pentru că au fost oameni care au avut curajul de a construi lucruri şi a se baza pe schimburi şi respectul către celălalt”, a declarat premierul luxemburghez, astăzi, la Sibiu.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în urma încetării din viață a fostului cancelar Helmut Kohl. „În aceste triste momente, doresc să transmit, în numele poporului român și al meu personal, cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate și apropiaților săi, precum și întregului popor german. Helmut Kohl a fost un mare om de stat și lider european, o sursă de inspirație prin modul în care a gestionat provocările generate de Războiul Rece și căderea regimurilor comuniste din Europa de Est”, se arată în mesajul președintelui Iohannis. Șeful statului a subliniat, totodată, că Helmut Kohl a fost un prieten apropiat al României, contribuind la „ceea ce putem astăzi numi povestea de succes a relației româno-germane”.

Helmut Kohl

Fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificării Germaniei, a murit, ieri, la vârsta de 87 de ani.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat