Ionel Vişa, garanţia prosperităţii

 

Primarul Ionel Vişa este mândru că a reuşit să coordoneze proiecte valoroase pentru dezvoltarea pe termen lung a localităţii. Planurile de viitor sunt însă la fel de importante ca şi realizările. Un parc de 4.600 de metri pătraţi, extinderea rețelelor de apă potabilă pentru Nocrich și Hosman, înființarea rețelelor de apă potabilă în satul Fofeldea şi construirea de ANL-uri sunt pe lista de priorităţi a primarului.

 


 

La doar 25 de kilometri de Sibiu, pe Valea Hârtibaciului, se întinde o aşezare cu adevărat fermecătoare, în primul rând datorită peisajului natural format din dealuri domoale, împădurite sau presărate cu pășuni, apoi prin arhitectura specifică satului transilvănean, bine păstrată  în cele mai multe cazuri. Tradițiile și obiceiurile româneşti şi săseşti, încă vii, completează farmecul acestui loc învecinat Capitalei Culturale Europene, dar aproape necunoscut pentru majoritatea sibienilor. Zeci de ani comuna a fost în paragină, în timpul regimului comunist. În urmă cu câţiva ani, însă, un primar gospodar a preluat frâiele localităţii, care a început să înflorească. „Am preluat comuna într-un stadiu mult rămas în urmă față de celelalte comunități de pe Valea Hârtibaciului, pentru că nu s-a făcut nimic deosebit sau de importanță majoră pe infrastructură sau alte proiecte. Dar am reuşit să readuc localitatea la viaţă şi să fac multe pentru confortul oamenilor de aici”, explică edilul Ionel Vișa.

 

Viitorul sună bine

După ce ani la rând a luptat pentru restaurarea obiectivelor importane din sate, cum ar fi şcolile, grădiniţele sau căminele culturale, sau introducerea reţelelor de apă şi canalizare, primarul contiuă acum aceste proiecte măreţe. Câteva proiecte avizate de Ministerul Dezvoltării și Turismului pentru Nocrich sunt acum pregătite pentru demararea lucrărilor. Este vorba despre un parc care va fi construit pe o suprafață de 4.600 de metri pătraţi, între Biserica Evanghelică și casa parohială, în valoare de 400.000 de lei. Primarul are apoi în plan extinderea rețelelor de apă potabilă pentru Nocrich și Hosman și înființarea rețelelor de apă potabilă în satul Fofeldea. Primăria Nocrich a mai reușit să obțină finanțare pentru construirea a 28 de duplexuri ANL, pentru romi. Noul PUG va permite şi extinderea intravilanului comunei, ceea ce va duce în primul rând la apariţia de noi locuinţe. „Am prevăzut ca multe terenuri să intre în intravilan și să avem posibilitatea să dăm terenuri pentru construcții atât la tineri, cât și la alții care ar fi interesați să își construiască o casă”, menţionează Vișa.

 

Bani europeni

 

Proiectul de suflet al primarului Ionel Vișa se referă la introducerea alimentării cu apă potabilă şi construcţia reţelei de canalizare pentru satele Nocrich și Hosman. Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile, prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și a fost aprobat datorită unei asocieri cu localitatea învecinată, Marpod. „Proiectul pentru apă-canal l-am făcut prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Marpod-Nocrich, pe măsura 3.2.2. Acest proiect câștigat are o valoare de şase milioane de euro pentru cele două comune. Şi suntem într-o fază suficient de avansată. Proiectul trebuie să se încheie în 30 iunie 2012”, spune Vişa.


Drumuri modernizate

Şi pentru că este vorba de un proiect integrat, există şi alte componente pentru care s-au obţinut bani europeni. Astfel, o parte din finanţare are ca destinaţie un program social. „Nouă ne-a revenit componenta modernizare drum și componenta socială. Mai exact, este vorba de asfaltarea unui drum de 900 de metri, de la drumul judeţean, pe strada Morii, până la calea ferată, care se va face acum, în primăvară. Apoi, pe componenta socială, avem «School after school», un program menit să ajute 20 de copii buni la învăţătură, dar care nu au posibilitatea să înveţe suficient acasă, să se pregătească în afara orelor de program şi noi le asigurăm personal calificat, calculatoare conectate la internet și tot ce mai este nevoie”, adaugă edilul-șef.

 

Pregătiţi pentru turişti

 

Cu gândul la îmbunătăţiea nivelului de trai al comunităţii locale şi în speranţa că turiştii vor fi mai atraşi să viziteze zona, edilul-şef şi-a asumat provocarea de a repara şi a moderniza cât mai multe drumuri comunale, pe bani destul de puţini. „Noi avem, spre deosebire de celelalte comune din zonă, foarte multe drumuri comunale care erau într-o stare deplorabilă. În 2008, când am venit, am adus material pietros și le-am îndreptat. Le-am făcut, cât de cât, dar am constata că în primăvara anului 2009, drumurile erau la loc. În cele din urmă, am luat decizia să asfaltăm ce era de asfaltat. Aveam puţini bani la dispoziţie, aşa că multe firme nici n-au vrut să audă, însă am găsit înţelegere la Sinecon”, povesteşte primarul. Aşa s-a rezolvat drumul comunal spre Fofeldea, până la intrarea în sat, pe o lungime de 3,5 kilometri, dar şi cei 5,5 kilometri ai drumului către Ţichindeal. Însă, primarul are în plan să asfalteze şi drumul către Ghijasa în acest an. „Proiectul este deja avizat de către Ministerul Dezvoltării, l-am susținut în fața comisiei de avizare. Aici este vorba de aproape 7,5 kilometri, este cel mai lung drum. Aceste trei drumuri comunale ne-au costat o gramadă de bani”, conchide el. Pentru investiţia în valoare de 11 milioane de lei, urmează să fie desemnat câştigătorul licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor.


Şcoli moderne

 

Vişa s-a preocupat şi de unităţile de învăţământ, chiar dacă asta a însemnat şi cheltuieli neprevăzute. Astfel, administraţia locală a trebuit să cumpere imobilul de la Biserica Evanghelică, către care acesta fusese retrocedat. „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cumpărăm școala, în trei rate anuale. Am achitat-o deja integral”, se mândreşte el. La școala mare din Nocrich, cu clasele V-VIII, unde învață și copiii din satele, Fofeldea, Țichindeal și Ghijasa de Jos, a fost introdusă încălzirea centrală pe gaz. În 2010, lângă sediul Primăriei a fost ridicată o grădinița nouă. Totodată, la școala din Fofeldea a fost amenajat un grup sanitar în interiorul clădirii și a fost introdusă apă. La Hosman s-a reparat acoperișul școlii și a fost construit un grup sanitar în afara clădirii, dar dotat cu geamuri termopan, încălzire și apă curentă. Tot la Hosman, a fost reparat interiorul şi acoperişul grădiniţei.


Cămine reabilitate

 

Alte lucrări importante pentru care s-a investit considerabil sunt cele de la căminele culturale. Retrocedat şi el Bisericii Evanghelice, căminul cultural din Nocrich a fost răscumpărat de către Primărie cu suma de 90.000 de euro. Căminul cultural din Ghijasa de Jos a fost şi el refăcut. La căminul cultural din Fofeldea a fost refăcut acoperișul, s-a amenajat interiorul cu gresie, uși și geamuri termopan, au fost montate lambriuri, s-a ridicat un grup sanitar în curte, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard. În 2011 au fost demarate lucrări și la căminul cultural din Țichindeal, unde a fost refăcut acoperișul clădirii, urmând ca imediat ce vremea permite să înceapă şantierul şi în interior.

 


Ionel VIŞA | primar Nochrich

„Deviza mea a fost să mă duc de sus în jos. Adică lucrările mari și costisitoare să le fac mai întâi, pentru că celelalte le mai faci și pe parcurs. Sper ca pe toată perioada în care voi fi în fruntea comunității să facem proiecte. În perioada aceasta avem cele mai multe proiecte depuse.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*