ÎPS Laurențiu: „Râvnă, dar nici chiar așa!“

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, care a oficiat împreună cu un sobor de preoți slujba de Bobotează în Piața Mare, s-a arătat deranjat de faptul că și în acest an credincioșii s-au înghesuit, forțând gardurile de protecție, ca să ia sticlele cu Agheasmă Mare.

STREZA si multimeaMitropolitul și-a terminat slujba cu un apel către cei 1.500 de credincioși prezenți la slujba în aer liber: „Nu vă înghesuiți! Avem 12.000 de litri de apă sfințită! Nu veți rămâne fără!“, relatează Agerpres. Jandarmii prezenți în jurul preoților și butoaielor cu apă sfințită au făcut față cu greu mulțimii care a dorit să ia agheasmă. Întrebat de jurnaliști de ce credincioșii nu au răbdare, deși li se comunică, în fiecare an, că este apă sfințită pentru toți, Mitropolitul Ardealului a declarat: „Este o lucrare pe care nu o putem noi stăpâni. Există și o râvnă, dar mai există și o grabă a noastră. Parcă ne grăbim prea mult și prea repede. E bine să avem râvnă, pentru că Împărăția Cerului – spune Scriptura – se ia cu năvală, dar nu chiar așa“.

12.000 de litri

Streza le-a spus oamenilor să se liniștească, astfel că cele câteva sute de enoriași din acea parte a pieței și-au așteptat rândul, însă ceilalți au ascultat cu greu de îndemnurile preoților, care au făcut apel la calm și răbdare, de la microfonul amplasat pe o scenă.

„Avem apă sfințită, 12.000 de litri. Dar dacă le-am făcut o rânduială, vor toți să ia deodată, dar nu se poate va trebui să ia fiecare pe rând. Transmitem tuturor un an nou binecuvântat, cu mai multă răbdare, cu mai multă smerenie, dar și cu râvnă față de Dumnezeu și față de aproapele nostru“, a mai spus Mitropolitul.

Apă sfințită

În Piața Mare, preoții le-au dat credincioșilor 10.000 de sticle de jumătate de litru de Agheasmă Mare. Cei mai mulți oameni au venit cu sticle de 2 litri, pentru a le umple cu apă sfințită din cele șapte butoaie de lemn așezate în centrul orașului. Din Agheasma Mare este bine să se guste, înainte de masă, timp de 40 de zile, începând cu Boboteaza și de fiecare dată când postim, potrivit ÎPS Laurențiu.

Ivancea a primit Crucea şaguniană

Praznicul Botezului Domnului din acest an a adunat sute de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Laurenţiu și la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi judeţene, precum şi numeroşi oaspeţi. La final, comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, Tiberiu Ivancea, a primit din partea ierarhului distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”, ca apreciere a eforturilor depuse de instituţia sa pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice în comunitatea sibiană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*