ITO 2018, la final. Sibienii au predat ștafeta oltenilor

Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a încheiat, astăzi, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde tinerii au participat la Liturghia oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ÎPS Mitropolit Naum de Ruse și PS Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate.

Tinerii au umplut Catedrala și curtea acesteia, unde organizatorii au pregătit un ecran de mari dimensiuni pentru a urmări slujba religioasă toți cei care nu au mai încăput în biserică.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar tinerii prezenți au cântat pricesne.

„Câtă bucurie ați creat cerului!”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu.

La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor participanți. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea președintelui Klaus Iohannis: „Anul trecut, această adunare a avut ca temă libertatea. Anul acesta, subiectul unității îi urmează în mod firesc. Împreună cu credința, unitatea și libertatea au definit destinul nostru al românilor. Libertatea socială, unitatea  ca și credința într-o Românie mai bună, o grădină a Maicii Domnului au fost idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit ardeleni, bucovineni, basarabeni, munteni, dobrogeni și moldoveni. Voi sunteți astăzi moștenitorii idealurilor lor, continuatorii proiectului unei Românii întregi și puternice, ocrotitoare a tuturor fiilor și cetățenilor ei”.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze credința și curăția sufletească, pentru a rămâne vrednici fii ai Bisericii străbune. „Duceți această mărturie, duceți bucuria pe care ați trăit-o aici în aceste zile, bucuria preamăririi Maicii Preacurate, spuneți părinților voștri, mamelor voastre, câtă bucurie ați creat cerului, Bisericii și tuturor celor care v-au văzut și v-au primit aici. Să fie binecuvântați părinții voștri, dar să fiți voi rodul binecuvântat al familiei noastre pe care o iubim, o cinstim și o apărăm”, le-a spus ierarhul.

La eveniment a participat și ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an.

La final, delegația Arhiepiscopiei Craiovei, care va organiza următoarea întâlnire, a primit torța și i-a invitat pe tineri, la anul, în cetatea Băniei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*