Jaf la drumul mare

FOTO: Conducerea Atlassib le-a transmis păgubiţilor că e treaba lor dacă joacă alba-neagra cu ţiganii

FOTO: Conducerea Atlassib le-a transmis păgubiţilor că e treaba lor dacă joacă alba-neagra cu ţiganii

 

O bandă de ţigani prăduieşte nestingherită românii care traversează Austria şi Ungaria

Tâlharii sunt bănuiţi de cârdăşie cu şoferii autocarelor

 

Patru bărbaţi şi o femeie de etnie rromă au băgat spaima în românii care călătoresc spre Occident. Îşi fac veacul prin parcări şi hărţuiesc pasagerii. Unii spun chiar că prada se împarte frăţeşte cu şoferii firmelor de transport, aşa că nu e de mirare că autocarele

 

opresc mereu în aceleaşi locuri. Deşi le cunoaşte semnalmentele, Poliţia nu reuşeşte să pună mâna pe ticăloşi.

 

 

Călătoria cu un autocar de cursă lungă este sigur plictisitoare, mai ieftină decât cu avionul şi mult mai scumpă decât cu propria maşină. În general, transportul rutier nu este un transport sigur. Accidentele acaparează buletinele de ştiri şi nu de puţine ori se face vorbire de tragedii în care sunt implicate mijloace de transport în comun. Nimeni nu s-a gândit, însă, la riscul de a fi tâlhărit atunci când apelezi la un astfel de transport. Trei persoane au rămas fără bani, vara aceasta, au fost batjocorite public şi ameninţate că vor fi violate de patru ţigani agresivi.

 

În parcarea benzinăriei

 

Îmbarcarea a avut loc în Geneva, pe data de 23 iulie, la ora 7.00. Ana Maria Cozma se întorcea acasă, de la studii, din Elveţia. „Domnul Ignat Mihai, agent de traseu şi şoferul Ghib Adrian Ştefan m-au luat la rost pe un ton cât se poate de dur, pe motiv că ar fi trebuit să-mi cumpăr biletul din Elveţia şi nu din România deşi această facilitate era permisă de firmă”, îşi începe povestea Ana Maria. Pe la orele 2.30, autocarul a oprit la o benzinărie în Austria, la aproximativ 100 de km de graniţa cu Ungaria. În parcarea respectivă se mai afla încă un autocar aparţinând firmei Atlassib. Pasagerii din ambele autocare au coborât pentru a merge la toaletă. „Împreună cu o altă tânără fată pe care am cunoscut-o în autocar, ne întorceam de la toaleta benzinăriei, când ne-au abordat cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, chiar la uşa autocarului. Vorbeau româneşte şi ne-a cerut banii pe care i-au luat sub ameninţate din portofelele noastre. Şoferul Ghib Adrian Ştefan se afla la cinci metri distanţă şi era imun la strigătele noastre disperate. Ambele am fost pălmuite şi ameninţate cu violul”, mărturiseşte, încă îngrozită, tânăra femeie.

 

Complicitate cu tâlharii?

 

Ea a telefonat de urgenţă la 112 şi a discutat cu poliţiştii austrieci, care au asigurat-o că ajung la faţa locului în cinci minute. Însă şoferul nu a mai aşteptat sosirea autorităţilor şi autocarul şi-a continuat drumul. „Menţionez că cei care ne-au jefuit ne-au înapoiat actele tocmai pentru a putea trece graniţa fără probleme şi, implicit, a nu crea şoferului necazuri în vamă”, este de părere Ana Maria. „Imediat după evenimentul din benzinărie, o doamnă din autocar a venit la mine şi mi-a spus că a văzut că în momentul în care a oprit autocarul în parcare, şoferul nostru a coborât şi a dat mâna tocmai cu atacatorii mei”, a mai precizat fata, în plângerea depusă la Poliţia Arad. La următoarea oprire, alţi ţigani care ocupau parcarea acostau pasagerii sub privirea îngăduitoare a şoferului.

 

Poliţia rămâne doar cu pozele

 

Cele două fete maltratate au depus câte o plângere la Poliţia de Frontieră din Nădlac. Au insistat asupra complicităţii şoferilor şi au reuşit să recunoască fotografiile atacatorilor. E limpede că ţiganii erau de mai multă vreme în atenţia poliţiştilor. Şoferul Ghib a dat şi el o declaraţie, care însă e total diferită de cea a fetelor. Prada din seara respectivă nu e deloc de neglijat. Tâlharii au obţinut de la numai două autocare Atlassib 230 de euro de la Ana Maria, 1.000 de euro de la cealaltă fată şi alţi 500 de euro de la o tânără din Lupeni. Poliţiştii arădeni au toate probele împotriva tâlharilor. Cu toate acestea, nu reuşesc să pună mâna pe infractori, pentru că ei nu intră în ţară. Continuă să acţioneze prin parcările din Austria şi Ungaria. Colaborarea cu poliţiştii acestor ţări nu a reuşit să-i oprească încă.

 

Conducerea închide ochii

 

Din partea conducerii Atlassib, cele două fete au primit câteva rânduri prin care arau sfătuite să nu mai joace alba-neagra prin parcări. Şi nimic despre şoferul acuzat. După cum era de aşteptat, reprezentanţii companiei de transport nu au vrut să comenteze incidentele nici la solicitarea reporterilor Mesagerului de Sibiu. Iar şoferii nu au fost de găsit.

 

 

Jafurile continuă

 

Gaşca celor cinci tâlhari operează în continuare nestingherită în Austria şi Ungaria. Plecată pentru puţin timp în Germania, Eugenia B., din Sibiu, a trăit şi ea o experienţă asemănătoare. „Norocul meu e că nu am coborât din autocar. Era noapte şi şoferul firmei Pletl a oprit într-o parcare, undeva la vreo 40 de km de Budapesta. Oamenii au coborât, pentru a merge la baie. Eu am rămas în maşină şi am putut vedea pe geam cum patru bărbaţi şi o femeie i-au tâlhărit. Deşi nimeni nu s-a apropiat de cei cinci ţigani, aceştia le-au luat unora cu forţa banii, pretinzând că au practicat jocuri de noroc şi au pierdut”, povesteşte Eugenia. Tot ea susţine că a auzit în maşină cum unii şoferi ar primi sume considerabile de la tâlhari şi că unii dintre jefuitori parcurg chiar o bucată de drum ca pasageri, pentru a „mirosi” mai uşor victimele cu bani.

Cert este că grupul pare a fi acelaşi şi că, acţionând cu sau fără complicitatea şoferilor, fac bani frumoşi pe spinarea unor victime lipsite de apărare.

 

Aurelia OLTEANU | şef birou Control – Relaţii cu publicul Atlassib

 

„Nu sunteţi pasagerul nostru şi nu vă dau nici o informaţie. Să fie clar! N-aveţi decât să vorbiţi cu directorul sau cu inginerul Carabulea”

 

FOTO: Conducerea Atlassib le-a transmis păgubiţilor că e treaba lor dacă joacă alba-neagra cu ţiganii

One Comment

  1. iuliadelean says:

    Și mama mea a fost jefuită. În data de 23 iulie 2016 a plecat din Madrid spre Romînia cu Atlassib. Cind au intrat în Franța (noaptea) șoferii au oprit lângă o pădure și le-au spus călătorilor să coboare să-și facă nevoile.Abia ce au coborât câteva persoane, printre care și mama mea că au și apărut hoții (3sau 4 bărbați și o femeie grasă) spune mama mea.Iau amenințat cu cuțite și cu săbii să le dea banii.Soferii stăteau cu mâinile încrucișate și râdeau ca proștii. După ce iau luat banii mamei mele (iau rupt și geanta cum au tras de ea) i-au spus să urce și i-au pus cuțitul la git altui călător de la care spune mama că iau luat 3000 euro.După ce au urcat călătorii în autocar șoferii au rămas la ușa autocarului cu hotii câteva minute.Cred că vă imaginați pentru ce.Mamá suferă de inimă, putea face un infarct de spaimă dar nenorociți de șoferi nu se gândesc la asta.Așa ca aveți mare grijă daca călătoriți cu atlassib. Dar vă sfătuiesc să nu o faceți.Mamá a depus o plângere la agenția Atlassib dar deocamdată nu a primit nici un răspuns.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*