Jina asteapta turistii

 

Autorităţile locale speră ca drumul modernizat şi noua pârtie să atragă cu 50% mai mulţi turişti în zona Jina

Autorităţile locale speră ca drumul modernizat şi noua pârtie să atragă cu 50% mai mulţi turişti în zona Jina

Drumul care leagă Valea Sebeşului de Mărginimea Sibiului şi, mai departe, de Transalpina va aduce, de acum, mai mulţi oaspeţi la Jina.  Comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţară va deveni cunoscută amatorilor de schi, datorită unei pârtii în valoare de peste 12 milioane de lei.

Drumul judeţean 106E pe tronsonul Jina – Șugag/Valea Sebeșului/DN 67C, aflat până acum într-o stare avansată de degradare, a ajuns din nou practicabil datorită parteneriatului cu Consiliul Județean Alba. Astfel, au fost asfaltaţi 5,7 km pe teritoriul județului Sibiu și 4,3 km în județul Alba, au fost amenajate 12 podețe, 3.300 m liniari de trotuare în localități și s-au construit ziduri de sprijin.

 

 

Fonduri UE

 

Valoarea contractului de finanțare încheiat în 13 martie 2009  a fost de 18,6 milioane de lei, din care Sibiul a contribuit cu 356.600 de lei. „Ne bucurăm că județul Sibiu beneficiază de încă un drum complet modernizat. Cu certitudine, această investiție va contribui la dezvoltarea turistică și economică a comunelor Jina și Șugag, precum și a întregii zone“, a apreciat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean, într-o conferinţă de presă susţinută alături de vicepreşedinţii Ioan Banciu şi Nicolae Neagu, deputatul Mircea Cazan, primarul Iancu Beschiu, echipa de proiect şi reprezentanţii antreprenorului.

 

Recepţie în desfăşurare

 

În urma contractului semnat în 31 august 2009, asocierea de firme SC Roemi Group SRL și SC General Trust Argeș SRL a executat lucrări de consolidare și asfaltare între localitățile Jina şi Dobra. Recepția la terminarea lucrărilor a avut loc pe 26 iunie 2012. Un alt contract de execuție a fost încheiat în 17 mai 2012 cu Florea Grup SRL, firmă care a realizat lucrări de consolidare a taluzelor, sistemul rutier și a amenajat rigolele între Jina și Dobra, iar recepţia are loc în aceste zile.

 

Pârtia, din 2013

Creşterea cu 20% a numărului de pensiuni din zonă şi cu 50% a numărului de turişti este obiectivul unui alt proiect ambiţios care se derulează la Jina, în această perioadă: amenajarea unui domeniu schiabil. Un proiect de 12,4 milioane de lei, din care jumătate vin de la Uniunea Europeană. Potrivit primarului Beschiu, turiştii vor avea la dispoziţie o pârtie de schi lungă de 540 m şi lată de 26 m, cu teleferic şi tunuri de zăpadă. La această dată, amenajarea a fost realizată în proporţie de aproape 80 la sută, termenul estimat de finalizare fiind aprilie 2013.

 

Ioan CINDREA | preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu

 

„Doresc ca în cei patru ani de mandat să realizăm mai multe investiții în infrastructura de drumuri și pregătim proiecte pentru accesarea de fonduri poststructurale.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*