JUNII SIBIULUI LA EXPO MILANO 2015 În perioada 28 – 30 iulie 2015,

_DSC9559

www.monicahadarean.com

În perioada 28 – 30 iulie 2015, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, ansamblu finanțat de Consiliul Județean Sibiu, vor fi ambasadorii culturii tradiţionale româneşti în Italia, în cadrul pavilionului României la Expo Milano 2015. Participarea delegaţiei sibiene succede invitaţiei venite din partea Ministerului Afacerilor Externe a României, prin persoana Comisarului General al României la Expo Milano 2015, dl Georgian Ghervasie.
Instrumentiștii și dansatorii sibieni vor susține în data de 29 iulie 2015, cu ocazia „Zilei Naţionale a României la Expo Milano 2015”, o serie de spectacole folclorice şi parade ale portului popular prezentând, astfel, muzica și dansurile specifice arealului românesc.
„Suntem onoraţi de invitaţie şi nerăbdători să arătăm lumii întregi cât este de bogată şi de frumoasă ţara noastră, prin prisma cântecelor, a obiceiurilor şi a jocurilor populare. Propunem vizitatorilor o incursiune în câteva dintre cele mai importante zone folclorice ale ţării, pornind din Transilvania cu jocurile de cizmă şi spectaculoasele piruete către Moldova cu faimoasele ritmuri de bătută. Coborâm apoi spre Banat, cu jocul de doi, şi facem un popas în Oltenia, cu duioase hore şi aprigul «trei păzeşte». Nu lipsesc din programul pentru Expo Milano 2015 «Căluşul» – capodoperă UNESCO, nici faimoasele «Ciocârlia» şi «Rapsodia Română». Călătoria muzical coregrafică trece apoi prin Maramureş şi ajunge în Oaş, la nunta ce prezintă pregătirea miresei, jocul steagului şi roata feciorilor. Ne bucurăm că avem, încă o dată, ocazia să promovăm specificul tradiţional românesc la scară internaţională. Participarea la Expo Milano este a doua de acest gen pentru Junii Sibiului, după participarea de la Hanovra – Germania, din anul 2000.”
Silvia Macrea – manager al Centrului Județean pentru Conservarea
și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Expozițiile universale sunt evenimente de amploare organizate o dată la 5 ani, pe durata a până la şase luni. Adrian Neamtu
România a participat, în ultimii 25 de ani, la toate expozițiile universale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziții: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 şi Shanghai (China) 2010. Mișcarea expozițională a fost inaugurată la Londra în anul 1851.
Evenimentul din acest an se desfășoară la Milano pe o durată de 6 luni, în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015, având ca temă centrală “Hrănirea Planetei. Energie pentru viață/ Feeding the Planet. Energy for life”. (http://www.romaniaexpo2015.ro/arhiva-stiri-comunicate/participarea-romaniei-la-expo-milano-2015/)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*