Klaus Iohannis, prezidenţiabil PNL. Nu îi ia locul lui Ponta

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este de astăzi membru cu acte în regulă al Partidului Naţional Liberal, acolo unde are în vedere o funcţie de conducere. El ar putea fi şi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale de anul viitor, din punctul de vedere al lui Crin Antonescu.

„Eu îl consider pe dl Klaus Iohannis bun şi de preşedinte al României“ , a admis preşedintele PNL. Acesta a adăugat că Iohannis este persoana publică la care a văzut „cel mai mult discernământ în 20 de ani de când fac politică“. „Este excelent să aibă păreri, chiar critice“, a precizat Antonescu, întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, va mai avea luări de cuvânt critice la adresa actualei guvernări USL. „Atitudinea mea nu cred că a fost una critică şi nu am de gând să îmi schimb fundamental atitudinea mea faţă de viaţă, nici faţă de viaţa politică. Când undeva se întreprinde ceva şi cred că s-ar fi putut şi mai bine, probabil voi spune în continuare că s-ar fi putut mai bine. Nu văd de ce ar trebui să îmi schimb atitudinea“, a răspuns Klaus Iohannis.

Susţinere pentru Ponta

Acum câteva minute, Iohannis şi Crin Antonescu au susţinut o conferinţă de presă comună, la sediul PNL din Bucureşti. Cu această ocazie, cei doi au dat de înţeles că Iohannis va candida pentru o funcţie de conducere în cadrul formaţiunii, la congresul programat pentru sfârşitul acestei săptămâni. Pe de altă parte, deşi Iohannis este ministeriabil şi ar putea fi chiar candidatul la preşedinţie al liberalilor, în acest moment el nu reprezintă o ameninţare pentru actualul guvern Ponta, în condiţiile în care conducerea PNL şi-a reiterat susţinerea pentru premierul Victor Ponta până la capătul acestui ciclu electoral. „Faptul că în PNL se înscrie cineva nu este subiect de negociere la nivelul uniunii. Am discutat acest lucru cu premierul, în sensul de a aduce şi domniei sale la cunoştinţă, şi premierul a salutat ca pe un caz fericit, că prin venirea unui personaj public de asemenea calibru, USL implicit se întăreşte“, a dezvăluit Crin Antonescu.

Renunţă la preşedinţia FDGR

Liderul PNL a ţinut să-i mulţumească public primarului Sibiului pentru faptul că a acceptat invitaţia de a se înscrie în partid. „Cred că nu este un secret şi nu am făcut niciodată un secret din atitudinea mea de apropiere faţă de PNL. Asta nu numai în 2009. Este mai veche. Probabil am fost un pic liberal chiar înainte să devin membru al PNL“, a subliniat Iohannis. Cu acordul Consiliului Naţional al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), sibianul ar putea rămâne preşedinte al organizaţiei, însă a explicat că nu îşi doreşte acest lucru, ci va rămâne simplu membru. „Nu am de gând să părăsesc FDGR, dar având în vedere că FDGR nu este un partid politic şi că statutul permite ca un membru să fie şi membru al unui partid politic, nu voi fi în situaţia de incompatibilitate. Este mai degrabă o problemă de moralitate. În cazul în care congresul PNL mă va alege într-o funcţie de conducere, este evident că voi renunţa la calitatea de preşedinte al FDGR“, a detaliat Iohannis.

Adeziune necondiţionată

Deşi a mărturisit că nu este încă sigur dacă adeziunea la PNL înseamnă un câştig de imagine pentru el, Iohannis susţine că nu a avut pretenţii deosebite. „În momentul în care devii membru al unui grup, este clar că trebui să accepţi să fii membru ca şi toţi ceilalţi. Nu am condiţionat această adeziune“, a afirmat el. Pe de altă parte, Crin Antonescu a dat asigurări că nimeni nu-i va cere primarului de Sibiu „să facă lucruri care nu se fac“. „Singura obligaţie este respectarea statutului şi programului acestui partid“, a detaliat el.

Cazan tace

Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a confirmat în această dimineaţă că Iohannis s-a înscris în partid, dar nu a dorit să comenteze situaţia. „Domnul Iohannis vă va da toate răspunsurile“, a spus Cazan, contactat telefonic de reporterul Mesagerului de Sibiu.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat