La Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, pe Ţara Oltului Centrul Cultural Interetnic Transilvania a oferit lecturi publicului din Avrig

 

Sâmbătă, 18 mai 2013, la Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul Cultural Interetnic Transilvania a organizat, sub genericul „Lecturi”, o serie de recitaluri de poezie, proză şi prezentări de cărţi şi reviste, eveniment inclus în agenda Zilelelor Culturale ale Judeţului Sibiu. Acţiunea, desfăşurată în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România şi cu  Biblioteca Orăşenească Avrigcu sprijinul entuziast al doamnei bibliotecar Maria Grancea, a oferit publicului avrigean posibilitatea de a se întâlni, de a-i asculta şi de a intra în dialog cu scriitori din trei generaţii diferite criticul şi istoricul literar Mircea Braga, poetul, prozatorul şi traducătorul Ioan Radu Văcărescu (Preşedinte al USR Sibiu şi redactor al Revistei Euphorion), poeta şi prozatoarea Rodica Braga, poeta Krista Szocs (membră a Cenaclului literar Zona Nouă şi secretar de redacţie al Revistei Zona Nouă) şi criticul şi eseistul Dragoş Varga, directorul Centrului Cultural Interetnic Transilvania, care a şi moderat întregul eveniment.

 

„Lecturile” au alternat prezentările de cărţi cu recitalurile de poezie, acoperind o paletă foarte largă de maniere şi formule literare, instituind un soi de dialog al generaţiilor literare. În debut, prestigiosul critic şi universitar Mircea Braga a prezentat, cu dezinvoltura şi cu umorul binecunoscute, volumul inedit Romanul generaţiei, de Oscar Lemnaru, apărut la Editura Academiei Române, într-o ediţie îngrijită chiar de domnia sa. Momentul a fost urmat de recitalul tinerei poete  Krista Szocs, născută în Avrig, recent debutată editorial cu volumul Cu genunchii la gură, la una dintre cele mai bune edituri româneşti de poezie, Editura Charmides. Scriitoarea Rodica Braga, laureată a premiului Opera Omnia a filialei sibiene a Uniunii Scritorilor din România, precum şi a numeroase alte premii importante, a citit o povestire, „Manfred”, din volumul său de proză scurtă Visând viaţa, apărut într-o elegantă colecţie de autor la Editura TipoMoldova. Autoarea a mărturisit că este prentru prima dată în întreaga ei carieră literară când citeşte în public proză. Seria recitalurilor a fost încheiată de Ioan Radu Văcărescu care a citit un  poem de tinereţe, Regina ceaiului, şi o proză scurtă extrem de gustată de public.

În cadrul evenimentului au fost prezentate şi cele trei reviste reprezentate, Transilvania, Euphorion şi Zona Nouă, precum şi mai multe volume ale autorilor, dar şi antologii şi cărţi editate sub egida Centrului Cultural Interetnic Transilvania, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România. Un moment apreciat a fost, de asemenea, prezentarea, de către Ioan Radu Văcărescu, a monografiei Sibiu, a lui Al. Dima, o binevenită reeditare realizată de Centrul Cultural Interetnic Transilvania. Preşedintele USR Sibiu a vorbit foarte aplicat, în calitate de scriitor şi de geograf, despre importanţa acestei monografii, despre gruparea sibiană Thesis, deschizând premizele unui dialog vizând patrimoniul literar local şi resurecţia localismului creator.

În finalul evenimentului, Dragoş Varga a oferit Bibliotecii Avrig o parte a colecţiei seriei noi a Revistei „Transilvania”, precum şi a volumelor editate sub egida Centrului Cultural Interetnic Transilvania, iar bibliotecara Maria Grancea a mulţumit scriitorilor prezenţi la acţiune, adăugând că speră ca seria acestor întâlniri să continue în cadrul unor colaborări interinstituţionale dintre Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul Cultural Interetnic Transilvania şi Uniunea Scriitorilor din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*