Laura Maria Crăciunean, Alin Mantea şi Silviu Nate participă la dezbaterea publică din Sibiu pe tema oportunităţii amenzilor proporţionale cu veniturile

Miercuri, 19 iunie, are loc dezbaterea publică în cadrul programului de dezbateri Closer to Oxford pe tema „E timpul ca amenzile să fie proporţionale cu veniturile?” La această întrebare vor răspunde cu argumente, alături de studenţi, Laura Maria Crăciunean – lector în drept internaţional şi Alin Mantea – doctorand în economie politică, într-un eveniement moderat de Silviu Nate – specialist în studii de securitate. Evenimentul începe la ora 13:00 şi este găzduit de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, în sala de consiliu (corp B, etaj I).

 

Programul Closer to Oxford face o notă aparte în peisajul dezbaterilor publice din România, prin câteva reguli pe care le respectă deja de trei ani: având în deschidere un debate pro/contra între două echipe formate din studenţi şi personalităţi publice, provoacă publicul şi pune pe masa discuţiei principalele puncte de interes ale controversei. Evenimentul continuă invitând la dezbatere audienţa formată din studenţi, profesori, membri ai societăţii civile sau jurnalişti. Participanții sunt invitaţi să voteze la începutul şi la finalulul întâlnirii care este poziţia lor asupra subiectului. În dezbaterea ce are loc miercuri la Sibiu, echipa afirmatoare este formată din Ştefania Găitan (studentă relaţii internaţionale şi studii europene) şi Alin Mantea (PhD în economie), echipa negatoare din Diana Negruţiu (elevă clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva) si Laura Maria Crăciunean (lector în drept internaţional), iar dezbaterea va fi moderată de Silviu Nate.

România este singura ţară din UE în care numărul de decese cauzate de incidente rutiere, raportat la milionul de locuitori, nu a scăzut între 2000 şi 2010. Strategia naţională rutieră până în 2020 ar trebui să includă şi amenzi proporţionale cu veniturile? Este această discuţie una în primul rând bazată pe oportunitatea economică sau principiile etice ar trebui să primeze? Acestea şi multe altele sunt întrebările pretext de la care porneşte dezbaterea publică organizată de ARDOR în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara. Moţiunea a fost votată printr-un poll la începutul rundei şi a reprezentat punctul de întâlnire a peste 150 de studenţi din toata tara, într-o dezbatere online.

Laura Maria Crăciunean este lector în cadrul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Este preocupată de drept internaţional public, drept constituţional şi instituţii politice, domenii în care susţine cursuri la Facultatea de Drept.

Alin Mantea a terminat un master în securitate şi relaţii internaţionale iar în prezent este doctorand la Universitatea ”Lucian Blaga” în economie politică.

Silviu Nate este doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, titlu obţinut la Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”, Bucureşti. Zona sa de cercetare este analiza relaţiilor internaţionale şi regionale cu accent pe politici de securitate şi consolidarea rolului strategic al României.

 

Despre proiect

 

Desemnat în 2011 „cel mai bun program educaţional” prin premiile obţinute la Gala Societăţii Civile şi Premiile Radio România Cultural, Closer to Oxford pune în valoare oameni şi argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală şi conţinut practicilor de dezbateri, încă firave în România. Dezbaterea de la Timişoara are loc în cadrul rundei a 9-a a proiectului Closer to Oxford, iniţiat în 2010 de ARDOR. Peste 1500 de studenţi si-au probat si exersat argumentele pe 9 moţiuni controversate si de interes public, stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul www.closer2oxford.ro, cele 22 de dezbateri publice cu peste 40 de invitaţi de marcă şi 28 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanţatori ai ARDOR în acest proiect sunt Open Society Foundations si MemoPlus. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democraţiei, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro şi Think Outside the Box. Parteneri locali sunt: Euro Atlantic Diplomacy Society Association, Universitatea Lucian Blaga (Facultatea de Drept şi Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane), Mesagerul de Sibiu, CeMerita.ro, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*