LEACURI DIN NATURĂ | Cereale integrale: orz, ovăz, grâu, mei, hrişcă şi secară

Cerealele integrale ar trebui să fie parte integrantă a unei diete sănătoase, mai ales după o vârstă la care digestia este încetinită din diverse motive.

Cerealele sunt surse bogate de carbohidrați complecși. Pe lângă aceste „zaharuri” cu indice glicemic scăzut, conțin și numeroși compuși anticancerigeni (fibre, minerale, vitamine, oligoelemente). Cercetătorii de la Harvard recomandă consumul zilnic a cel puțin 48 de grame de cereale integrale pentru a ameliora sănătatea pe o perioadă lungă de timp. Se cunoștea deja, până la aceste studii, că a consuma cereale integrale zilnic, se putea reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol, diabetul de tip 2 și echilibra flora intestinală.

Fibrele din cereale reduc riscurile apariției constipației și digestiei lente. Nutrienții din cerealele integrale furnizează organismului o cantitate importantă de vitamina B, inclusiv riboflavina, niacina, acid folic – substanțe necesare pentru menținerea unui sistem nervos sănătos.

Dacă consumi zilnic 180-200 g cereale sau echivalentul acestora (o felie de pâine din cereale, o jumătate de cană de orez fiert sau paste fierte) poți preveni instalarea bolilor metabolice.

Nutriționiști recomandă consumul acestor alimente, mai ales în preajma sărbătorilor, deoarece se instalează senzația de sațietate mai repede, împiedicându-se supraalimentarea.

Pentru aceste sărbători, vă recomand să preparați biscuiții cu cereale integrale, pentru care aveți nevoie de doar 3 căni de cereale, o jumătate de cană de făină, 100 g unt topit, 3 linguri miere, un ou și opțional stafide sau bucăți de ciocolată. Cerealele se omogenizează cu făina și cu ingredientele lichide (untul, mierea și oul) care au fost mixate în prealabil. Compoziția solidă rezultată se fragmentează în biluțe mici care se coc în tava cu hârtie de copt la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 15-18 minute. Nu uitați să adăugați în compoziție și ciocolata sau stafidele. Se pot consuma după ce s-au răcit complet.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*