LEACURI DIN NATURĂ | Kaki (Diospyros kaki)

La o simplă sesiune de cumpărături prin supermaketuri, poți observa o mare varietate de fructe exotice, unele cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute, în funcție de interesul fiecăruia. Printre acestea se numără și fructele Kaki sau „fructul zeilor“. de culoare galben-portocaliu, originale din Orient, care cresc într-un copac înalt de aproximativ 10 metri.

Gustul inconfundabil și textura acestuia seamănă atât cu piersica, cât și cu pepenele galben, din acest motiv fiind numit și piersică japoneză.

Fructul Kaki este o adevărată sursă de nutrienți pentru sănătatea organismului, fiind bogat în magneziu, potasiu și caroten, consideraţi agenţii anti-cancer excelenţi, iar pulpa conține vitaminele A, P şi C, acizi organici, taninuri, proteine și carbohidrați. Consumul regulat de fructe aduce un beneficiu sistemului digestiv prin conținutul de pectină, care influențează în mod activ asupra microflorei intestinale. La fel ca majoritatea fructelor, Kaki este o sursă excelentă de fibre, ajutând digestia prin stimularea mișcărilor peristaltice și creșterea secrețiilor de sucuri gastrice și digestive.

Consumul lor prezintă beneficiu și pentru ochi, inimă, plămâni, rinichi sau pentru combaterea anemiei, răceliilor de sezon și depresiei. Kaki conține mari concentrații de vitamina C și vitamina A, precum și compuși fenolici (catehinele și galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer, stimulând totodată și imunitatea corpului.

Așa cum ne-am  obișnuit, orice remediu naturist are și contraindicații, iar Kaki este dăunător și periculos pentru persoanele cu diabet zaharat și oamenii care au probleme cu obstrucția intestinală.

Kaki este un bun înlocuitor al dulciurilor, dar este și un sprijin al frumuseții. Fructul se poate consuma așa cum este, uscat, sub forma de gem sau pregătit la cuptor.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*