LEACURI DIN NATURĂ | Mărul lupului (Aristolochia clematitis)

De multe ori, auzim în jurul nostru că o anumită plantă este utilizată pentru tratarea a numeroase afecțiuni, motiv pentru care tendința omului este de a da buzna la magazinele de profil sau farmacii cu dorința de a o folosi cât mai repede.

Este cunoscut și demonstrat că folosirea în exces a unei plante medicinale sau aliment cu acțiune terapeutică asupra corpului poate dăuna pe altă parte. La un moment dat, mecanismele care mențin echilibrul în corpul nostru vor ceda și, odată cu ele, vor apărea bolile. Un astfel de exemplu este panaceul universal – mărul lupului, care a fost folosit din antichitate de către egipteni, pentru tratarea muşcăturilor de şarpe.

Această plantă perenă, cu flori de culoare galbenă şi cu miros neplăcut, este cunoscută în limbajul popular şi cu denumirile de curcubeţică, păsulică, fasolică sau limba lupului. Partea aeriană a acesteia este folosită într-o serie de afecțiuni, precum: eczeme, dermatoze, ulceraţii, răni, tăieturi, arsuri, regenerarea pielii (prin stimularea colagenului şi elastinei), ulcer varicos, ulcer gastroduodenal, hemoroizi, colon iritat, reglarea ciclului, sterilitate, vaginite, trichomoniaze, prurit vaginal, vulvite, fibrom uterin, chisturi ovariene, cancer de prostată. Unele studii au arătat că în faza incipientă a cancerului, mărul-lupului stabilizează boala, oprind înmulţirea necontrolată a celulelor şi susținând imunitatea organismului. Totuși, trebuie consultat medicul înainte de a apela la această plantă.

Tratamentele interne pot face ravagii în corp, datorită toxicității pe care această plantă o prezintă, însă tratamentele externe sunt lipsite de pericole și au o eficiență foarte mare. Recent s-a descoperit că locuitorii satelor din bazinul Dunării prezintă un procent mai ridicat de îmbolnăviri ale rinichiului și cancere ale aparatului urinar. Dintre diferitele explicaţii, una se leagă de expunerea la o substanţă potenţial cancerigenă conținută (acid aristolochic). Locuitorii din regiunile afectate au consumat făină de grâu contaminată cu mărul-lupului. În doze mici (sub 1,5 grame/zi), administrat o perioadă scurtă (maxim o lună), poate fi un remediu în tratarea cancerului pulmonar, de piele, la sân și la intestin, sub supraveghere medicală. Clismele sau băile de șezut cu mărul lupului sunt recomandate în tratarea cancerului intestinal, genital, de rect și de prostată. Utilizată sub formă de unguent, această plantă poate trata infecțiile cu chlamidya si cele bacteriene combinat în paralel cu tratamentul prescris de medic. Nu utilizați această plantă la îndemnul unei persoane fără recomandarea medicului, mai ales dacă o folosiți pentru consum intern. În caz de intoxicații sau semne anormale, informați medicul de consumul acesteia!


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*