LEACURI DIN NATURĂ | Sfecla roșie (Beta vulgaris)

Sfecla roșie, o binecunoscută plantă furajeră, a revenit în alimentația omului datorită valorilor sale nutritive excepționale.

Rădăcina are o valoare alimentară ridicată, dată de conţinutul bogat în hidraţi de carbon, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloză, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, substanţe proteice, săruri minerale de fosfor, potasiu şi vitaminele A, B, C. Pe scurt, reprezintă o sursă excepțională de antioxidanți, iar dacă este ușor încălzită sau chiar fiartă, aduce și mai mulți antioxidanți. Din acest motiv, este recomandat să nu consumați doar sfeclă roșie tăiată cuburi, ca la cantină!

Sfecla roșie este recomandată în cure de detoxifiere, anemie, convalescenţă, demineralizare, gută, osteoporoză, tulburări ale glandei tiroide, afecțiuni renale, detoxifierea ficatului şi refacerea celulelor hepatice, sau chiar pentru a preveni cancerul. Când alegeți pentru consum o sfeclă, din punct de vedere al calităţii, sunt apreciate rădăcinile care prezintă în secțiune mai puţine cercuri concentrice de culoare deschisă.

Obișnuiți să consumați periodic (de 2-3 ori pe săptămână) sfeclă roșie, deoarece ea conține mai multe flavonoide decât broccoli sau spanacul. Valorificați în sucuri frunzele și coaja de sfeclă roșie (bine spălate), deoarece au enorm de multe flavonoide care ne protejează corpul în numeroase afecțiuni. Consumul zilnic poate produce tulburări digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism şi hipovitaminoza A. Planta este contraindicată în cantităţi mari în diabet și litiază renală oxalică.

În gastronomie, unul din cele mai uzuale preparate este salata de sfeclă cu hrean care se pregătește rapid și ușor. Sfecla se poate prepara prin fierbere fără coajă sau la cuptor, în coajă. Calitățiile alimentare se păstrează mai bine prin coacere la o temperatură de 190 grade C. După coacerea și răcirea lor se pot curăța de coajă și mărunții pe o răzătoare cu ochiuri mari. Sfecla rasă se amestecă cu hreanul ras, ulei de măsline, oțet, sare și zahăr dacă mai este nevoie. Serviți salata ca acompaniament la fripturi sau ochiuri.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*