LEACURI DIN NATURĂ | Soia (Glycine hispida)

Originea și începuturile culturii soiei sunt foarte vechi. Aceasta a apărut descrisă în multe lucrări ca plantă cultivată în centrul și vestul Chinei, ulterior răspândită în Japonia și apoi pe alte continente.

Astăzi, soia este cultivată și în România, fiind una dintre cele mai benefice leguminoase pentru organism. Soia este un aliment complet, foarte digestibil care conţine 40% proteine, toţi aminoacizii esenţiali, lipide, glucide, săruri minerale, enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină. Consumul de soia este recomandat în astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate. Un regim alimentar sărac în grăsimi animale și bogat în soia previne riscul de cancer de sân, deoarece furnizează organismului estrogeni și reduce capacitatea de multiplicare a celulelor canceroase. Efectul fitoestrogenilor durează 6-8 ore după ingestie, deci consumul de soia trebuie să fie regulat pentru a avea rezultate pozitive reale asupra sănătății. În plus, datorită conţinutului său în aminoacizi esențiali este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor. Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând digestia şi asimilarea. Consumarea produselor pe bază de soia ajută în ameliorarea simptomelor asociate menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.

Chiar dacă fitoestrogenii din soia sunt naturali şi nu s-au semnalat efecte adverse, este de preferat ca dieta femeilor gravide, a femeilor care alăptează, precum şi alimentaţia copiilor sub 3 ani să nu conţină soia sau derivate din aceasta.

Boabele de soia, ca și ale celorlalte leguminoase, trebuie lăsate în apă cu o seară înainte de a fi puse la fiert, pentru a fi eliminată coaja care provoacă flatulență. Soia nu conține vitamina A și C, așadar preparatele din soia (brânza tofu etc.) trebuie să fie consumate alături de salate proaspete.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*