LEACURI DIN NATURĂ | Țelina (Apium graveolens)

Ce legătură există între pătrunjel și țelină? Apigenina, o moleculă de cel puțin trei ori anticancerigenă.

Pe lângă aceasta, țelina mai conține și alți compuși anticancerigeni: monoterpenii, luteina și furanocumarine. Apigenina este o substanță antiinflamatoare care atacă celulele canceroase și chiar le împiedică să se hrănească!

Nutriționiștii recomandă consumul zilnic de ţelină, deoarece are un nivel nutriţional ridicat, fiind săracă în carbohidraţi, iar conţinutul în fibre ajută la normalizarea tranzitului intestinal și la slăbit. Substanțele active din frunze pot reduce presiunea arterială prin efectele relaxante asupra arterelor sau prin reducerea nivelului hormonilor de stres din organism. O altă proprietate a țelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge.

Așadar, este indicat să se includă țelina în dieta de zi cu zi, sub formă de salate, ca adaos la mâncăruri și ca suc (preparat din frunze de țelină). Consumată periodic, sub formă de piure, puteți îmbunătăți sistemul imunitar (datorită conținutului său în vitamine) sau sistemul nervos datorită acțiunii calmante a substanțelor active conținute. Piureul de țelină se obține din fierberea în apă cu sare a unei rădăcini la care se mai pot adăuga și doi cartofi tăiați în cubulețe. După fierbere, acestea se pasează cu două linguri de unt și un pahar de lapte fiert. Piureul se poate decora cu două linguri de susan rumenite câteva minute în ulei. Se poate servi cu pește la grătar sau ouă ochiuri.

Este necesară și benefică introducerea ţelinei în alimentaţie, deoarece, prin conţinutul în vitamine, substanţe antifungice şi antibiotice participă la neutralizarea radicalilor liberi și previne îmbolnăvirea organismului.

Consumul de țelină trebuie totuși limitat la persoanele cu afecțiuni renale, cele diagnosticate cu hipertiroidism sau persoanele cu medicamentație fotosensibilizantă și sedativă.


 

dr. Ghizela VONICA

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat