LEACURI DIN NATURĂ | Uleiul de măsline

O bogată sursă de grăsimi mononesaturate, acest ulei este considerat aurul lichid pentru nutriționiști.

Uleiul conservă gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale diferitelor soiuri de măsline. Grăsimile lui sănătoase și antioxidanții fenolici, care îi conferă frumoasele reflexe verzi, ar juca un rol de prim-plan contra cancerului, îndeosebi cel al sânului, după unele studii recente. Antioxidanții prezenți în ulei pot neutraliza acțiunea radicalilor liberi care determină îmbătrânirea pielii și cancerul de piele, iar beta-carotenul poate preveni cancerul intestinal, esofagian și cel de prostată.

Uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă prin scăderea colesterolului „rău“, deoarece polifenolii conținuți pot oxida lipoproteinele din corp, prevenind formarea depozitelor de colesterol în vasele sangvine. De asemenea, este foarte bine tolerat de către stomac, prevenind apariția ulcerului gastroduodenal, și stimulează secreția bilei și a hormonilor pancreatici. Grăsimile lui pot ameliora memoria, starea persoanelor afectate de Alzheimer sau starea de depresie.

Trebuie totuși să faceți diferența când alegeți uleiul. De exemplu, uleiul extravirgin este obţinut din prima presare la rece, cu aciditate sub 0,8% şi gust superior. Uleiul virgin este obţinut după a doua presare, cu aciditate sub 2% şi uleiul rafinat este rezultatul unui tratament chimic pentru neutralizarea acizilor şi a defectelor de gust. Cel mai indicat pentru consum este uleiul extravirgin, pentru a beneficia la maximum de principalii săi compuși anticancerigeni.

O idee culinară ar fi „Crema Tapenade”, un fel de pastă pe bază de măsline negre, capere, anșoa, ulei de măsline și mirodenii fin măcinate, care se poate consuma cu bruschete. Puneți în bolul mixerului 200 g măsline negre fără sâmburi, 80 g file de anșoa, 40 g capere, 2 căței de usturoi. Amestecați, adăugând încet 6 linguri de măsline, până când obțineți o consistență cremoasă.

Înainte de a folosi acest aliment, verificați și contraindicațiile acestuia, deoarece uleiul de măsline poate provoca o scădere a tensiunii arteriale sau poate mobiliza pietrele existente în vezica biliară, ducând la blocaje a acesteia. Consumul optim în alimentație este de o lingură pe zi, iar orice supra-consum poate cauza neplăceri.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*