LEACURI DIN NATURĂ | Varza albă (Brassica oleracea)

Varza este o legumă bogată în apă (92%), fitonutrienţi, vitamine (A, B2, B3, B5, C, E, K) și antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă.

Cercetările din domeniu au confirmat că varza crudă sau sucul acesteia, consumat periodic, are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Studii similare privind efectul terapeutic preventiv s-au făcut și pentru alte forme de cancer: stomac, esofag, rect şi plămâni.

Varza conține mai multă clorofilă decât multe alte vegetale. Pe lîngă faptul că este un remarcabil detoxifiant (neutralizează compușii cancerigeni ai alimentelor, precum aflatoxina, reziduriile de pesticide, aminele heterociclice care apar când frigem prea tare carnea), crește și conținutul de interferon, o substanță anticancerigenă, produsă în mod natural de corp.

Varza murată, de exemplu, prezintă calități nutriționale superioare verzei crude, datorită adaosului de fermenți lactici. În timpul procesului de fermentație, bacteriile degajă acid lactic, care acidifică mediul intestinal. Acest mediu împiedică proliferarea celulelor și microbilor generatori de cancer. În concluzie, fermentația ameliorează compoziția nutritivă a alimentului de bază, ușurează digestia lui și elimină în parte compușii nedoriți (micotoxinele cancerigene, nitrații și nitriții).

Cunoașterea modului de preparare a acestei legume este destul de importantă. E păcat să cumperi o varză „anti-cancer” și să o strici din cauza unei fierberi nepotrivite. Fierberea (inclusiv opărirea) în apă distruge până la 80% din antioxidanți. Cuptorul cu microunde ucide aproape 100% flavonoidele și 74% din acidul sinapic (cel care luptă cu cancerul). Din acest motiv, gândiți-vă că este mai bine să consumați varza crudă.

Salata de varză cu mere și lămâie se prepară rapid, în 15 minute și este necesar doar o jumătate de varză tăiată mărunt și un măr ras care se amestecă cu un sos de condimente. Pentru sos se folosește 1/4 linguriță de curry, 1/2 lămâie, 1/2 linguriță curcuma, 2 linguri ulei măsline, sare, piper, amestecate în prealabil într-o cană. Salata cu sosul preparat se păstrează la frigider cel puțin o oră pentru a se marina. Se poate servi ca salată sau garnitură alături de friptură.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*