„Leapşa“ cu turismul

 

 

Turismul balnear şi cel cultural sunt noile priorităţi naţionale, asta deşi transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în turism au scăzut. de la 94,78 milioane lei anul trecut, la doar un milion în 2013. Ministrul de resort le cere Consiliilor Judeţene o situaţie clară a obiectivelor care ar trebui promovate. Consiliul Judeţean Sibiu se spală pe mâini: le-a transmis primăriilor solicitarea. Astăzi este termenul-limită pentru centralizarea datelor

 

 

Consiliul Judeţean Sibiu (CJS) actualizează portofoliul de iniţiative şi proiecte din domeniul turismului de pe teritoriul judeţului. „În acest sens, au fost transmise adrese către Primării şi se aşteaptă răspunsuri până în data de 1 februarie 2013. Informaţiile actualizate sunt utile pentru abordarea concertată a turismului judeţean şi vor fi totodată transmise Ministerului de resort“, a precizat Simina Manea, directorul executiv al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu (AJTS), pentru Mesagerul de Sibiu.

foto: PETRE DADU

Primarii, puşi la treabă

 

În 22 ianuarie, conducerea CJS le-a trimis tuturor celor 64 de primării din judeţ o adresă prin care solicita amănunte despre proiectele pe turism aflate în derulare sau în pregătire. „Turismul este unul dintre domeniile prioritare pentru Consiliul Judeţean Sibiu, deoarece contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale şi la valorificarea patrimoniului valoros de pe teritoriul judeţului. Pentru a susţine dezvoltarea durabilă şi echilibrată a acestui domeniu, am inclus turismul în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu pentru perioada 2012-2020. Unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea unei colaborări eficiente cu fiecare unitate teritorială pentru ca împreună să construim viitorul destinaţiei turistice Sibiu. În acest sens, considerăm necesar să cunoaştem diversele iniţiative cu impact asupra acestui sector şi apelăm la dvs. pentru a ne transmite informaţii despre proiectele publice pe care le derulaţi sau cele de perspectivă pe termen scurt. De asemenea, vă rugăm să menţionaţi proiectele private de care aveţi cunoştinţă din zona dvs. Vă facem cunoscut faptul că am solicitat aceste date pentru a fi centralizate şi transmise Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism“, se arată în documentul semnat de preşedintele CJS, Ioan Cindrea. Ocupaţi cu proiectele de buget şi alte obligaţii urgente la început de an, primarii nu s-au prea grăbit să completeze tabelul. „Sunt proiecte primite, altele probabil sunt pe circuit, în mape… Un număr exact nu vă pot spune până la împlinirea termenului-limită“, a explicat, ieri după-amiază, Crina Sim, consilier în cadrul Serviciului Strategii şi Monitorizare al CJS.

 

Ministru nou, idei măreţe

 

 

Pentru perioada următoare, turismul balnear, promovarea resurselor minerale existente, precum şi turismul cultural constituie priorităţi în domeniu, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, luni, la audierile comisiilor parlamentare de specialitate pentru bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2013. „Priorităţile în domeniul turismului vizează un parteneriat pe turismul balnear, vrem să scoatem în faţă bogăţia pe care o avem în resurse minerale, precum şi turismul cultural. Am făcut scrisori către Consiliile Judeţene pentru a identifica obiective culturale, deoarece se făcea copy – paste din anii trecuţi şi multe obiective nu erau prinse în cataloage“, a afirmat Grapini, citată de Agerpres. În premieră, anul acesta, judeţul Sibiu le propune turiştilor cinci trasee tematice: Drumul brânzei (Mărginimea Sibiului), Vămile Făgăraşilor (Ţara Oltului), Drumul naturii (Valea Hârtibaciului), Drumul fortificaţiilor (Podişul Mediaşului) şi Drumul sării (Ţara Secaşelor). „Bătalia va fi de a aduce un plus de finanţare pe fonduri europene, în special din 2014 încolo“, susţine Cindrea.

 

 

Simina MANEA | director executiv AJTS

 

„În ceea ce priveşte priorităţile naţionale de dezvoltare identificate de Ministerul pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri – turism cultural şi balnear – judeţul Sibiu se va implica în proicte comune pentru creşterea competivităţii celor două filiere. Judeţul Sibiu este destinaţia turistică prin excelenţă culturală, dar ne propunem să valorificăm mai bine resursele naturale din staţiunile Ocna Sibiului şi Bazna.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*