Lecţii pentru viaţă

 

 

 

Peste 350 de cursuri organizate şi peste 9.000 de persoane instruite, acestea sunt rezultatele campaniei lansate în urmă cu un an de zile de Asociaţia React şi Vodafone România. Cursurile de prim ajutor organizate în întreaga ţară au fost oferite gratuit şi susţinute de către paramedicii SMURD. „Bilanţul primului an de campanie ne arată că românii îşi doresc să ştie să acorde primul ajutor astfel încât, la nevoie, să poată salva viaţa unei persoane. «O viaţă poate depinde de tine!», singurul proiect integrat care oferă, la nivel naţional informaţii despre serviciul de urgenţă 112 şi cursuri gratuite de prim ajutor tuturor celor interesaţi, indiferent de vârstă, a venit în întâmpinarea acestei nevoi. Astfel, mii de oameni au avut sanşa de a învăţa şi exersa manevre de prim ajutor. Pentru anul viitor ne propunem să dublăm numărul lor”, anunţă medicul Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

 

 

La extreme

 

Cel mai vârstnic participant este un sibian de 71 de ani, care a urmat cursul organizat la sediul Bibliotecii Judeţene Astra. Cel mai tânăr are 7 ani şi a învăţat manevrele de salvare la şcoala „Ioan Alexandru Brătescu“ Voineşti.

 

Cursuri noi, tot gratuite

 

În cadrul cursurilor, participanţii au învăţat să se descurce în situaţii de stop cardio-respirator, de obstrucţie a căilor respiratorii, de fracturi, hemoragii, leşin, degerături, insolaţie, arsuri şi electrocutare. Cele mai solicitate manevre de prim ajutor au fost stopul cardio-respirator, îngrijirea plăgilor în caz de răni uşoare şi hemoragie. Din 2013, vor fi introduse alte nouă manevre: manevra Heimlich pentru sugari, adolescenţi şi adulţi, înec, stop cardio-respirator la sugari, poziţia laterală de siguranţă, intoxicaţii cu alcool, convulsii, hipo şi hiper glicemie la diabetici sau sângerare nazală. Cei interesaţi se pot înscrie pe site-ul www.salvez.ro. Invitaţia este valabilă şi pentru companiile, instituţiile şi ONG-urile care doresc să ofere angajaţilor cursuri gratuite de prim ajutor. Echipa mobilă „O viaţă poate depinde de tine!” se va deplasa la sediul lor, pentru a-I instrui gratuit pe angajaţii şi beneficiarii organizaţiilor non profit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*