Liber la proiecte

 

Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala

Programul de sprijinire a tinerilor fermieri are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole care produc în principal produse agricole vegetale şi animale pentru consum uman şi hrana animalelor

Programul de sprijinire a tinerilor fermieri are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole care produc în principal produse agricole vegetale şi animale pentru consum uman şi hrana animalelor

şi Pescuit Sibiu lansează, luni, sesiunea de depunere de proiecte pentru sprijinirea tinerilor fermieri care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie agricolă. Cei interesaţi pot aplica până în data de 13 ianuarie.

Numărul tinerilor agricultori şi fermieri care încep să investească în agricultură ar putea creşte la Sibiu. Cei interesaţi sunt aşteptaţi, începând de luni, 28 noiembrie, la sediul OJPDRP Sibiu să-şi depună proiectele pentru măsura 112. Sesiunea de depunere de proiecte a fost reprogramată în urma celei de-a şaptea propuneri oficiale de modificare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Modificările solicitate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se referă la: creşterea plafonului maxim al primei de instalare de la 25.000 la 40.000 de euro, modificarea sprijinului minim acordat de la 10.000 la 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE şi modificarea condiţiilor privind nivelul minim de pregătire profesională a beneficiarilor măsurii. „Până în prezent (ieri, 24 noiembrie – n. red.) noi nu am primit nici un răspuns în legătură cu modificările solicitate. În aceste condiţii, ghidul solicitantului pentru măsura 112 va conţine precizări legate de noile condiţii, sub rezerva aprobării ulterioare a acestora de către Comisia Europeană”, a precizat Mircea Teuceanu, director adjunct în cadrul OJPDRP Sibiu.

Condiţii pentru aplicanți

 

Cei care pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil prin intermediul măsurii 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani, persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE  (o unitate economică este de 1.200 de euro), este situată pe teritoriul ţării şi este înregistrată în Registrul Unic de Identificare şi în Registrul Agricol. Totodată, în prezent nivelul de pregătire profesională al celor care pot beneficia de aceste fonduri nerambursabile este de absolvent de liceu sau şcoală profesională/şcoală de arte şi meserii în domeniul agricol, veterinar şi economic cu profil agricol sau absolvenţii care prezintă un cetificat de calificare sau de absolvire a aunui curs de formare de minimum 150 de ore în domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol.

Pregătire tot pe bani europeni

 

Persoanele fizice care vor să aplice pentru această măsură trebuie să-și ia angajamentul că, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind cererea de finanțare, se vor înregistra ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. De asemenea, solicitantul sprijinului trebuie să dețină sau să-și ia angajamentul că va dobândi competențe și calificări profesionale în raport cu activitatea pe care o va desfășura. În plus, el trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației agricole. Solicitantul va trebui să urmeze în primii trei ani de la primirea sprijinului cursuri de formare profesională în domenii cum ar fi managementul exploatației agricole, contabilitatea fermei sau agricultura ecologică. Cursurile vor fi finanțate tot din fonduri europene.

 

Lapte promovat pe Facebook

 

Unul dintre tinerii sibieni care a înțeles repede cum stă treaba cu fondurile europene este Tiberiu Mitrea (foto), fondatorul firmei Natura Lact. El va absolvi, la anul, Marketing Management la Universitatea de Afaceri din Aarhus (Danemarca). În 2010. a înființat o fermă de vaci la Șura Mare, cu bani europeni obtinuți prin două programe – unul de 10.000 de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri, și unul de 1.500 de euro anual, timp de 5 ani, pentru sprijiirea fermelor de semi-subzistență. Produce, zilnic, 200 de litri de lapte bio. “Promovarea o facem exclusiv pe Facebook. Eu sunt un pasionat de Facebook, iar conceptul de livrare e simplu: lapte proaspăt din ferma, direct la ușa ta”, povestește antreprenorul în vârstă de22 de ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*