Liliecii au ocupat Tribunalul Sibiu! VIDEO și FOTO EXCLUSIV

O colonie de lilieci le-a dat bătăi de cap funcționarilor din Tribunalul Sibiu. Musafirii nepoftiți și-au făcut adăpost în paturile de cabluri din sediul instituției, de pe Calea Dumbrăvii. A fost nevoie de intervenția angajaților de la Protecția Mediului, ajutați de pompieri și de un ONG, pentru a rezolva problema.

Astfel, ieri dimineața, în urma unei sesizări telefonice venite din partea conducerii Tribunalului Sibiu în legătură cu apariţia unor lilieci pe holurile Tribunalului, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu şi ai Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România s-au deplasat la sediul de pe Dumbrăvii pentru a captura colonia de lilieci, mai ales că această specie este protejată prin lege și necesită o procedură specială.

007

A fost nevoie de specialiști

Pentru capturarea liliecilor a fost nevoie de mănuși de protecție. „Precizăm faptul că s-a acţionat în condiţii optime şi pe parcursul acţiunii nu a fost rănit niciun individ. În aceeaşi zi, în jurul orei 22, toate cele 56 exemplare de lilieci, au fost eliberate în mediul natural, de către reprezentantul Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România, domnul Lucian Lup. Mulţumim  reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, care au acţionat corespunzător, dând posibilitatea specialiştilor să intervină, astfel încât să fie protejaţi liliecii, evitându-se stările conflictuale dintre oameni şi mamifere”, afirmă Bogdan Trif, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu.

021

În tot răul e și un bine

„Deşi s-a creat un disconfort prin prezenţa liliecilor în mediul urban, totuşi ne bucură apariţia acestora, pentru că prin sensibilitatea la poluare și prin nutriția diversificată, liliecii sunt considerați indicatori ecologici, dovedind faptul că în Sibiu este un mediu sănătos“, arată Trif. Funcționarii de mediu le recomandă sibienilor ca, în cazul în care pe timpul nopţii lasă geamurile deschise, acestea să fie protejate cu plasă sau cu perdele, pentru a împiedica accesul liliecilor în locuinţe sau birouri. Coloniile de lilieci se adăpostesc, de regulă, la marginea pădurilor, astfel că este foarte probabil ca viețuitoarele care au ocupat Tribunalul să fi venit din parcul Sub Arini.

IMG_4609

Specie protejată prin lege

Toate speciile de lilieci sunt protejate la nivel european, prin Directiva Habitate, iar la nivel naţional, prin legislaţia specifică. Pentru capturarea şi uciderea speciilor de lilieci sunt prevăzute sancţiuni conform art. 52 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare. Cei care încalcă legislația pot fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 de lei.

(Cosmin PAL)


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*