Lipsă de fair-play

Dușmănia dintre nord și sud învinge spiritul sportiv! Gaz Metan Mediaș și FC Hermannstadt nu își pot împărți singurul stadion din județul Sibiu omologat de Federația Română de Fotbal pentru partidele de Liga 1.

Astăzi, începe o nouă ediție de campionat, iar conducerile celor două cluburi nu au putut ajunge la o soluție pentru ca echipa sibiană nou promovată să-și dispute meciurile de pe teren propriu la Mediaș.

Cu Stadionul Municipal în plin șantier, FC Hermannstadt este nevoită să joace la peste 100 km de casă

Din start, FC Hermannstadt nu a avut nici o șansă de a-i îndepleca pe responsabilii echipei medieșene. Cel mai mult au de suferit suporterii sibieni, nevoiți să facă naveta la Tg. Mureș pentru a asista la meciurile de „acasă“ ale favoriților. Și cheltuielile pentru clubul sibian cresc exponențial. Asistăm, așadar, la un nou moment tensionat în epopeea rivalității dintre cele două municipii, după ce, în sezonul trecut, FC Hermannstadt a eliminat-o pe Gaz Metan Mediaș din semifinalele Cupei României. Conducerea clubului din nordul județului nu dorește să întoarcă sibienilor favorul făcut de aceștia în sezonul 2010/2011, când Gaz Metan a jucat primele cinci meciuri pe teren propriu din turul Ligii 1 la Sibiu, pe Stadionul Municipal. Atunci, arena de la Mediaș era în plină modernizare. Practic, atunci Gaz Metan era exact în situația în care se află acum formația sibiană.

Sâmbătă, FC Hermannstadt joacă partida de debut în Liga 1, considerată pe teren propriu, la Tg. Mureș, cu Sepsi Sf. Gheorghe, în timp ce Gaz Metan joacă, luni, pe teren propriu, cu Concordia Chiajna.

Refuz categoric

Ioan Mărginean, președintele clubului Gaz Metan, explică de ce nu a permis echipei sibiene să joace la Mediaș. „Aveți în fața dvs. un om care a venit cu Universitatea Cluj și a jucat la Mediaș și să vă spună oamenii de aici, de la Mediaș, cât a fost de comod să joace două echipe pe acest teren, cum poți să te încadrezi, pentru că trebuie să predai vestiare, cabinet medical și ce mai este nevoie. Cum poți să faci așa ceva dacă, spre exemplu, joacă Sibiul vinerea și noi sâmbăta? Le-am explicat și vă spun că este mai aproape maieul decât cămașa. Asta ar însemna ca eu să îmi fac hara-kiri. Nu uitați că acest club, Gaz Metan, i-a ajutat pe cei de la Hermannstadt cu jucători și vara trecută și în iarnă. Nu uitați că și eu și Pustai avem o relație foarte bună cu președintele Birț. Dl. Birț știe ce probleme avem noi aici și îi mulțumesc din suflet că nu m-a abordat. M-au abordat alții și alții și alții și le-am explicat frumos și elegant că acest gazon nu mai ține”, a arătat Mărginean.

Demers fără rost

Debutul lui FC Hermannstadt în Liga 1 are loc la 115 kilometri de Sibiu. Din cauză că lucrările la Stadionul Municipal sunt în întârziere, elevii lui Pelici vor evolua pe Stadionul „Trans-Sil” din Tg. Mureș. „La Mediaș, unde ar fi fost cel mai aproape și unde stadionul ar fi avut condițiile cele mai bune, nu suntem primiți. Cei de la Gaz Metan se opun ca noi să mergem acolo. Suntem nevoiți să jucăm câteva meciuri, nu mai mult de patru-cinci, la Tg. Mureș“, a precizat Teodor Birț, președintele clubului FC Hermannstadt. Variantele Cisnădie, Alba Iulia și Brașov au picat, din cauza infrastructurii precare.

Gaz Metan a ajuns lider în Liga 1 de la Sibiu

În sezonul 2010/2011, Gaz Metan Mediaș a jucat cinci dintre meciurile din tur, pe teren propriu, la Sibiu, pe Stadionul Municipal. Împărțea arena cu Voința Sibiu, în sezonul la finele căruia echipa sibiană reușea promovarea în Liga 1. Din fericire pentru medieșeni, aceștia nu au trebuit să părăsească județul. La 56 km de casă, Municipalul le-a purtat noroc, în condițiile în care, după primele patru etape de campionat, Gaz Metan era lider în clasamentul Ligii 1. „La Sibiu e o atmosferă frumoasă. Se vede că publicul de aici are o cultură sportivă deosebită“, mărturisea antrenorul Cristi Pustai, la finalul partidei Gaz Metan – Sportul Studențesc, din etapa a 4-a a Ligii 1, sezonul 2010/2011. În prezent, Pustai este director tehnic al Gazului Metan. Echipa de pe Târnava Mare avusese un start fulminant, cu trei victorii și un egal. Gaziștii au revenit pe noul lor stadion, modernizat la standarde europene, în etapa a 12-a, cu Oțelul Galați. Gruparea medieșeană îl avea atunci în frunte pe Ioan Horoba. Mai trebuie spus că, în sezonul 2010/2011 al Ligii 1, Gazul a reușit cea mai bună clasare din istoria clubului: locul 7.

Operație estetică

Stadionul Municipal este în plină demolare. Vor mai rămâne în picioare doar tribuna oficială și zona vestiarelor. Noul stadion va avea o capacitate de 19.000 locuri și toate dotările necesare.

În 1927, pe latura sudică a Parcului Sub Arini, s-a dat în folosință Stadionul Municipal cunoscut la început sub numele de Stadionul de Educație Fizică. Supus unor transformari majore în perioada 1977-1981, stadionul a fost dotat cu tribune de beton pentru 12.000 de spectatori. În 1982, vechea tribună acoperită din lemn a fost demolată, capacitatea ajungând la aproape 20.000 locuri. Sub vechea tribună a funcționat o sală de atletism, iar odată cu promovarea lui FC Inter în Divizia A a fost montată și o tabelă electronică. Ultimele lucrări de modernizare au avut loc în vara anului 2011, când CSU Voința Sibiu a intrat în primul eșalon. Au fost montate aproximativ 9.000 de scaune noi, de culoare verde, care, alături de cele vechi, au ridicat numărul scaunelor la peste 14.000. S-au efectuat lucrări de reabilitare la vestiare, sistemul de alimentare cu apă al spectatorilor și sistemul de supraveghere video. Întreaga bază sportivă și-a închis porțile evenimentelor fotbalistice după desființarea echipei CSU Voința Sibiu, în noiembrie 2012. Dar a revenit la viață în 2015, odată cu înființarea noului club de fotbal FC Hermannstadt.

Stadionul are o istorie veche, însă, din păcate pentru sibieni, a găzduit prea puține partide de prima ligă. Ba chiar, după 2000, au fost mulți ani fără fotbal, când a căzut în uitare și s-a degradat. Iată echipele care au jucat de-a lungul timpului pe Municipal: FC Șoimii Sibiu (1927 -1986), Societatea de Gimnastică Sibiu (1927 – 1945), Inter Sibiu (1982 – 2000), FC Sibiu (2003 -2007), Voinţa Sibiu (2009 – 2012), Gaz Metan Mediaş (2010), FC Hermannstadt (2015 – prezent).

Mediașul are stadion etalon

Stadionul Gaz Metan Mediaș a fost construit în anii ’50. În 1986 s-au amenajat vestiarele, bazinul de recuperare și un micro-hotel. În 1999 s-au modernizat tribuna a doua și pista de atletism, iar în perioada 2006-2007 s-au adus îmbunătățiri majore la tribuna I, la vestiare, fiind realizate cabinete speciale și medicale, sală de forță, bazin de recuperare sub tribuna B și piscină sub tribuna A. În anul 2009 a fost inaugurată instalația de nocturnă. Aceasta a fost produsă la Timișoara și are o putere de 1.500 de lucși, fiind considerată la momentul montării cea mai performantă din țară. În perioada iunie-septembrie 2010, s-au desfășurat lucrări de înlocuire a gazonului și de extindere a celei de-a doua tribune.  În urma modernizărilor, tribuna a doua are o capacitate de 3.500 de locuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, și este integral acoperită. Suprafața de joc a fost înlocuită cu una adusă din Austria, fiind amenajate în același timp și noua instalație de încălzire a terenului și canalele de drenaj. Capacitatea totală a stadionului este de 8.500 de locuri, iar proprietarul bazei este Transgaz.

Două sezoane cu două echipe în Liga 1

Fotbalul din județul Sibiu a intrat, din nou, într-o zodie norocoasă. 2018/2019 este al doilea sezon de primă ligă, de după Revoluție, când județul Sibiu are două reprezentante. În sezonul 2011/2012, Gaz Metan Mediaș și Voința Sibiu s-au luptat cu granzii fotbalului românesc. În meciurile directe, Gaz Metan s-a impus de fiecare dată: 3-0 acasă și 2-0 în deplasare.

Pentru suporterii FCH

Pentru partida cu Sepsi Sf. Gheorghe, casa de bilete de la Stadionul Municipal Sibiu este deschisă până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Bilete se pot cumpăra și online de pe Facebook, kompostor.ro sau fchermannstadt.ro. Prețul diferă în funcție de sector: peluză – 10 lei, tribuna 1 – 20 lei și tribuna 0 – 30 lei. În legatură cu transportul, înscrierea suporterilor se face doar la casa de bilete de la Stadionul Municipal, unde se efectuează și plata. Contravaloarea transportului este 35 lei, aceasta nefiind inclusă în prețul biletului. Copiii sub 14 ani trebuie să achite taxa de transport și să fie însoțiți de un adult, dar beneficiază de intrare gratuită la meci.

Meciuri jucate de Gaz Metan pe Stadionul Municipal Sibiu în turul sezonul 2010/2011

  • Etapa II: Gaz Metan – Poli Timișoara 2-2
  • Etapa IV: Gaz Metan – Sportul Studențesc București 3-0
  • Etapa VI: Gaz Metan – Rapid București 0-1
  • Etapa VIII: Gaz Metan – Universitatea Cluj 3-1
  • Etapa X: Gaz Metan – FC Vaslui 0-0

Clasament Liga 1, sezonul 2010/2011, după etapa a IV-a


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*