„Literatura e despre lucruri vii și e făcută de oameni vii“

Tinerii poeți ai Sibiului organizează un festival pentru studenți, cu participanți din nouă țări. Fosta Capitală Culturală Europeană va găzdui, la începutul lunii iulie, un festival cu totul inedit, care cuprinde lecturi publice şi dezbateri. Evenimentul este organizat de către studenți, pentru studenți. Vlad Pojoga, unul dintre organizatori, ne vorbeşte despre activităţile din cadrul festivalului, dar şi despre cum a luat naştere un astfel de eveniment.

Mesagerul de Sibiu: Ce este Festivalul internațional studențesc „Zona nouă“ și cum s-a născut conceptul?

Vlad Pojoga: Este unul dintre cele nouă evenimente parte din proiectului Sibiu – Capitală Universitară Europeană. Evenimentul se va desfășura în 1-2 iulie, la ora 19.00, la etajul 5 al corpului B de la Biblioteca Județeană ASTRA. Organizatorul proiectului din care face parte festivalul este Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, iar acțiunea este cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu. De asemenea, evenimentul nostru  – festivalul, nu proiectul în întregime – este susținut de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu. Organizatorii festivalului sunt, din rândul profesorilor, Radu Vancu, iar din rândul studenților, Vlad Pojoga și Cătălina Stanislav (toți din cadrul Facultății de Litere și Arte).

Totul a început în 2012, odată cu inițierea revistei „Zona nouă“ de către membrii cenaclului omonim, alături de redactorii revistei „Transilvania“, Dragoș Varga și Radu Vancu. Apoi, în timp, revista și-a extins orizontul din ce în ce mai mult și a ajuns să publice (după ce în prealabil începuse doar cu literatură din interiorul granițelor țării, în special a celor tineri, dar nu numai) în proporții substanțiale literatură străină. În primăvara anului trecut, am publicat prima noastră antologie, cu zece poeți spanioli tineri sub 30 de ani traduși în română, iar în toamna anului trecut, am publicat un număr dublu, cu traduceri din paisprezece scriitori nord-americani sub 35 de ani, atât prozatori, cât și poeți, în poate una dintre cele mai cuprinzătoare și relevante antologii ale celor mai noi tendințe literare din Statele Unite și Canada. Așa că, acesta era pasul firesc, pentru că cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, este ca într-un secol ca al nostru, în care ai acces la ceilalți și la arta lor, de orice tip ar fi ea, mai rapid ca niciodată, e să încerci să aduci împreună oameni de aceeași vârstă, cu aceleași preocupări, care să schimbe idei și să-și dezvolte împreună formulele artistice sau pur și simplu să vorbească unul cu celălalt. Aveam deja formată o rețea de tineri scriitori în și la revista „Zona nouă“ și ne-am dorit să fim cu toții în același loc și ce loc mai potrivit decât Sibiul?

Vlad Pojoga

Vlad POJOGA | foto: Cornel Moșneag

Mesagerul de Sibiu: Unde se va desfăşura festivalul?

Vlad Pojoga: Încercăm să propunem un concept de eveniment cât mai user-friendly, care să atragă categorii cât mai diverse de public, așa că ne-am hotărât să organizăm evenimentele la BIblioteca ASTRA, pe terasa de la etajul 5, iar astfel oamenii vor putea asculta poezie având în față Sibiul privit de sus. Un alt tip de eveniment, rezervat de această dată sibienilor, va avea loc indoor, la pub-ul „Da Vinci“, de pe Calea Dumbrăvii, unde vom încerca să aducem alături de noi cât mai mulți colaboratori, care să ia cuvântul și să citească fie din textele lor, fie din textele unor scriitori pe care-i admiră, într-un eveniment fără o agendă rigidă, ci mai degrabă cu open-mic.

Mesagerul de Sibiu: Ce activităţi vor fi desfăşurate în cadrul festivalului?

Vlad Pojoga: Vor fi trei serii de lecturi publice, două rezervate invitaților și una zoniștilor și prietenilor lor. Pe lângă aceste trei activități, în cadrul proiectului Sibiu – Capitală Universitară Europeană se mai desfășoară și alte evenimente, din varii domenii (programul aici). Mai mult, noi vom organiza cu invitații noștri discuții (după lecturile publice) și toți vor fi disponibili pentru autografe sau interviuri, noi urmând să realizăm și o serie de filmări separate, pentru a reuși să promovăm literatura tânără și după încheierea evenimentelor propriu-zise.

Mesagerul de Sibiu: Ce personalităţi vor lua parte la acest festival?

Vlad Pojoga: Vom avea opt invitați străini (asta înseamnă că e un festival la care vor citi oameni din nouă țări), fiecare dintre ei având deja o cotă importantă în țara lor, precum Sam Riviere (Irlanda de Nord), care la 34 de ani are deja două cărți publicate în colecția „Poetry“ a celor de la „Faber & Faber“, probabil cea mai importantă colecție de poezie din lume; Luna Miguel (Spania), care la 24 de ani este unul dintre cei mai cunoscuți poeți europeni tineri, cu cărți traduse deja în engleză și italiană (și, sperăm noi, în curând și în română); Diogo Vaz Pinto, din Portugalia, coordonatorul secțiunii de cultură a unui important cotidian din Lisabona și care lucrează la o editură portugheză specializată pe poezie; Katja Perat, fenomenul poeziei slovene tinere; Lucy K. Shaw, poetă din Anglia și editor al revistei „Shabby Doll House“, recent debutată într-un volum primit foarte bine, mai ales peste ocean; Oscar Bruno d’Artois, din Statele Unite, specializat în poezie de tipul post-it, percutantă și memorabilă; Lieke Marsman, una dintre cele mai bine văzute poete tinere din Olanda, câștigătoare de burse pentru tineri scriitori și poetă în jurul căreia s-a creat un foarte mare hype, mai ales după ce-a apărut pe coperta revistei Universității din Amsterdam; Alexandru Cosmescu, poet și cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei, iar aceștia sunt doar străinii. Invitații români au luat și ei toate premiile naționale posibile, nici nu ar mai avea rost să le enumăr aici, dar o să-i numesc pe ei: Ștefan Baghiu, Andrei Doșa, Vlad Drăgoi, Vlad A. Gheorghiu, Radu Nițescu, Deniz Otay și Alex Văsieș.

Mesagerul de Sibiu: Cui se adresează acest eveniment, care este publicul ţintă?

Vlad Pojoga: Accesul publicului este liber, ba chiar îi vom aștepta și cu niște surprize (încă de săptămâna aceasta prin oraș vor putea găsi, în diferite locuri, stickerele noastre). Acest eveniment li se adresează în special tinerilor studenți și elevi, dar sunt convins că oricine ar participa, indiferent de vârstă sau de preocupare, va găsi măcar în unul din tinerii scriitori invitați de noi ceva care să îi placă, ceva care să îl facă să se apropie de lucrurile acestei lumi. Bineînțeles, pentru noi ar fi cât mai important să vină oameni tineri, oameni care văd și ei aceleași lucruri pe care le vedem și noi, care au același sistem de referințe cu noi, pentru că literatura despre asta e, despre lucruri vii (și e făcută de oameni vii, chiar dacă nu prea suntem obișnuiți să acceptăm asta).

Mesagerul de Sibiu: Ați mai organizat evenimente similare?

Vlad Pojoga: De trei ani, revista „Transilvania“ organizează, prin Radu Vancu și Dragoș Varga, unul dintre cele mai mari festivaluri (devenit chiar cel mai mare anul trecut) de poezie din România – „Poets in Transylvania“, de care „Zona nouă“ a fost mereu aproape. De asemenea, am inițiat serialul „ARTmaniere poetice“, care anul acesta va ajunge la a patra ediție (și care se desfășoară în cadrul festivalului „ARTmania“).

A consemnat Margareta LUPU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*