Lucrările de modernizare a drumului dintre Mediaș și Bârghiș ar putea demara în noiembrie 2018

Drumul județean dintre Mediaș și Bârghiș va fi modernizat cu fonduri europene. Conducerile Consiliului Județean Sibiu și Agenției (ADR) pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat, ieri, contractului de finanțare pentru reabilitarea drumului județean DJ 141 Mediaș-Bârghiș, cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul are o valoare totală de 84.612.237,98 lei, reprezentând 25% din bugetul total al Consiliului Județean Sibiu în 2017, respectiv 150% din bugetul afectat secțiunii de dezvoltare pe acest an. Contribuția Consiliului Județean Sibiu este de 2.469.139,16 lei.

Pentru dezvoltare echilibrată

Proiectul asigură premisele dezvoltării Văii Hârtibaciului, una dintre zonele dezavantajate ale județului. Asigurarea unor condiții optime de deplasare servește zonei atât pentru mobilitatea forței de muncă, cât și pentru transportul de mărfuri. Drumul reprezintă o alternativă pentru DN14 Sibiu – Mediaș, făcând legătura între DJ 106 Sibiu – Agnita – Sighișoara și DN 14 Sibiu – Mediaș – Sighișoara. Reabilitarea DJ 141, aflat într-o stare accentuată de degradare (cu văluriri şi gropi, zone cu cedări ale terasamentului, alunecări de teren, băltirea apei pluviale, podețe nefuncționale) contribuie la o mai bună conectivitate pentru micro-regiunea Valea Hârtibaciului și la coridoarele de transport europene. „Echilibrarea nivelului de dezvoltare economică între micro-regiunile din județ este o prioritate pentru noi, iar reabilitarea DJ 141 Mediaș-Bârghiș vine în sprijinul micro-regiunii Valea Hârtibaciului și a părții de nord a județului. Mulți investitori se plângeau atât de infrastructura rutieră slabă a zonei, cât și de lipsa forței de muncă. Acest drum va scoate din izolare mai multe localități și va deschide noi oportunități pentru economia locală. Estimăm că minimum 70.000 de persoane vor avea o posibilitate mai mare de a se deplasa între principalele localități deservite de acest drum, respectiv municipiul Mediaș, comuna Moșna, comuna Biertan și comuna Bârghiș”, arată Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean.

Până în 2021

Directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a apreciat prestația județului Sibiu în atragerea de fonduri europene și a subliniat importanța acestui proiect din perspectiva strategiei Regiunii Centru. Datele tehnice au fost prezentate de directorul Direcției Strategii – Proiecte din cadrul CJ, Oana Popa. A fost prezentă echipa care s-a implicat în scrierea proiectului și administratorul public Sebastian Dotcoș. De asemenea, au fost invitați primarii localităților Mediaș, Biertan, Moșna și Bârghiș. Comunitățile locale nu au o contribuție financiară în cadrul proiectului, dar vor avea atribuții în proiect, cum ar fi cele legate de amenajarea locurilor de depozitare a deșeurilor. Lucrările tehnice vor viza: sistem rutier nou acolo unde există cedări ale patului drumului, lucrări de consolidare cu micropiloţi, drenuri longitudinale şi transversale pe tronsoane, ziduri de sprijin noi, asigurarea scurgerii apelor prin rigole și şanţuri, amenajarea ieşirilor la drumurile laterale, amenajarea de staţii de autobuz, elemente suplimentare pentru siguranța circulației (marcaje rezonatoare, semne de avertizare cu lumini galbene intermitente la trecerile de pietoni, vopsea de marcaj în relief pentru atenționarea pietonilor, parapete de protecție, rampe de acces facil al persoanelor cu dizabilități), accesul la proprietăți prin executarea de podețe, reabilitarea podurilor sau demolarea și construirea de noi poduri, după cum urmează: 4 poduri (de la km 9+476, km 9+678, km 10+863, km 12+608) vor fi demolate și reconstruite; 1 pod (de la km 11+824) va fi demolat parțial și nou construit, cu păstrarea de elemente din podul vechi.

25,8 km este lungimea drumului

Perioada de implementare a proiectului este noiembrie 2017 – septembrie 2021. Contractarea operatorului economic pentru proiectul tehnic, execuția lucrării și asistență tehnică este estimată pentru intervalul ianuarie – iulie 2018, elaborarea proiectului tehnic pentru perioada august – noiembrie 2018, lucrările urmând a demara în noiembrie 2018, dacă nu se înregistrează întârzieri cu etapele anterioare.


Cosmin PAL

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat