Lumini și nuanțe

Biblioteca Județeană ASTRA a găzduit lansarea albumului grafic „Sibiu – Lumini și nuanțe“, realizat de Gabriel Popa, un tânăr în vârstă de 14 ani, care suferă de o tulburare din spectrul autist.

vernisaj grafica psihiatrieAlături de tânărul artist și de familia acestuia au ținut să fie prezenți conducerea Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“, reprezentanți ai școlii unde învață Gabriel, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai diferitelor organizații civile care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, oameni de cultură, părinții și colegii ai artistului. Realizarea albumul a fost sprijinită pas cu pas de asociația spitalului sibian.

Album-manifest

Albumul „Sibiu – Lumini și nuanțe“ expune o fațetă mai puțin cunoscută a persoanelor cu dizabilități, anume a capabilităților acestora. Este un manifest pentru incluziune, un apel pentru conștientizarea societății asupra potențialului și a valorii artistice dovedite de cei marginalizați prin diagnostic. O persoană suferind de autism, cu o funcționalitate limitată, dependentă de familie sau de sistem, poate găsi o cale de exprimare prin artă, o vocație și poate chiar un traseu profesional care să-i confere nu numai demnitate, ci și posibilități de autosusținere. Este, de asemenea, un semnal de alarmă asupra limitărilor sistemului de învățământ de a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale copiilor cu dizabilități, de a le conferi șanse în găsirea unui traseu educativ vocațional corespunzător. Totodată, albumul reprezintă un sprijin în incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, o modalitate de conştientizare a cetăţenilor asupra abilităţilor şi talentelor unor oameni marginalizați, prin expunerea laturii mai puţin ştiute a celor care se confruntă cu limitări datorate stării de sănătate.

Asociația a atras finanțarea

Proiectul a fost acceptat spre finanțare de Administrația Fondului Cultural Național, în sesiunea a III-a 2015, în aria tematică patrimoniu cultural imaterial și/sau intervenție culturală, a cărei prioritate de finanțare a reprezentat-o accesul la cultură. Proiectul a ocazionat și realizarea unei broșuri cu informații esențiale părinților copiilor diagnosticați cu autism, instrument indispensabil în consilierea familiilor care primesc covârșitoarea veste a diagnosticului din spectrul autist.

Asociația Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu (ASPPS) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2010, ai cărei membri fac parte din personalul medical și nemedical al Spitalului de Psihiatrie sibian. Misiunea asociației este de promovare a sănătății mintale, destigmatizarea persoanelor care suferă de tulburări psihice şi integrarea lor în comunitate. Activitățile și proiectele ASPPS se concentrează asupra dezvoltării facilităților dedicate terapiilor complementare pentru pacienții Spitalului și a programelor de suport pentru pacienți, inclusiv prin organizarea propriului serviciu de voluntariat în beneficiul pacienților. ASPPS este membră a rețelei naționale de sănătate mintală MindReset.Net, inițiată de Fundația Estuar.

Denisa NICOARĂ | manager Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda“

„Este un moment deosebit pentru noi și pentru Gabriel. Lucrarea este una excepțională și dorim să ne ajutați să-l ajutăm în demersul său artistic.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*