Mai multe zile libere în anul 2017

Sibienii vor avea 14 zile libere în 2017, cu două mai multe decât anul trecut, după ce au fost stabilite în plus zile nelucrătoare legale 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române și 1 iunie – Ziua Copilului.Potrivit Codului Muncii, zilele nelucrătoare în 2017 sunt: 1 ianuarie (duminică) și 2 ianuarie (luni), 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române, 16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – prima și a doua zi de Paști, 1 mai (luni) – Ziua Muncii, 1 iunie (joi) – Ziua Copilului, 4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (joi) – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României, 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – prima și a doua zi de Crăciun.

Anul acesta, zilele libere de Paști vor fi în 16 si 17 aprilie, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Ultima dată când sărbătoarea de Paști la ortodocși s-a suprapus cu cea de la catolici a fost în 2014.

Codul Muncii mai prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Potrivit prevederilor legale, zilele libere nu vor fi acordate la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Salariaților care lucrează în aceste unități, precum și în unitățile sanitare care vor asigura asistența medicală de urgență, vor beneficia de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Angajații care nu pot primi zile libere, din motive justificate, vor beneficia în schimb de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*