Mai puțini studenți

 

Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a început noul an cu mai puțini „boboci”. La cursurile pentru licenţă se resimte o scădere de 4-6 procente, în timp ce la programele de doctorat numărul candidaților a scăzut cu 10%.

 

Rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat din acest an au diminuat numărul de studenți de la facultățile sibiene. Însă, potrivit rectorului Ioan Bondrea, există și un efect pozitiv în toată această situație. „Trecem de la cantitate la calitate, iar copiii care vin în facultăți sunt mai bine pregătiți și totodată noi îi putem pregăti și mai bine, în aceste condiții“, crede el.

 

 

Reorganizări

 

În ceea ce privește locurile bugetate, acestea au fost acoperite în totalitate, iar cele de la facultățile unde cererea a fost mai mică locurile rămase libere au fost repartizate altor facultăți. Totodată, universitatea din Sibiu se poate lăuda și cu un număr mult mai mare de studenți străini, veniți în mare parte din Asia. Astfel, anul acesta în facultățile sibiene vor învăța 420 de studenți veniți din țări precum Pakistan, India sau Bangladesh, comparativ cu anul trecut, când au fost doar 120. Pe viitor, și Facultatea de Medicină din Sibiu va putea primi studenți străini. „În prezent, Medicina nu are un program în limba engleză pentru studenții străini. Există o iniţiativă în acest sens de mai bine de un an și ceva, dar au tărăgănat situația și sper să se rezolve această problemă în curând“, a recunoscut Bondrea.

 

Investiții în cămine

 

În așteptarea studenților, căminele au fost renovate și pregătite pentru începerea noului an de studiu. Pe perioada verii au fost efectuate lucrări în valoare de peste 100.000 de lei, constând în zugrăveli interioare, revizii termice, electrice și sanitare sau reparații curente. De asemenea, peste 140.000 de lei au fost investiți în lenjerii, saltele și frigidere, iar spaţiul verde din complexul studențesc „Parc“, de pe bulevardul Victoriei, a fost reamenajat, lucrările ajungând la aproximativ 50.000 de lei. Oferta de cazare ULBS propune 1.950 de locuri în cele cinci cămine aflate în proprietatea universității și alte trei cămine aflate în administrare. Anul acesta, în prima etapă de repartizare au fost depuse 2.300 de cereri, iar în sesiunea din toamnă, alte 490. Ca în fiecare an, cele mai mari solicitări au fost pentru căminele 1, 2 și 3.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*