Mai puţine pensii


Controalele recente, dar şi înăsprirea condiţiilor de acordarea a pensiilor de invaliditate au dus la o scădere a numărul de beneficiari în judeţul Sibiu. Anul acesta sunt înregistraţi puţin peste 18.000 de beneficiari, comparativ cu anul 2010, când numărul acestora trecea de 20.000.

Numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut considerabil în judeţul Sibiu, în ultimii ani, potrivit datelor prezentate de directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sibiu, Mircea Manea. Datele statistice arată că în acest an primesc pensii de invaliditate 18.389 de persoane, faţă de 19.342, câte figurau în 2011, sau 20.649 înregistrate în 2010. „În ceea ce priveşte structura categoriilor de pensii, în luna iunie, când s-au plătit pensiile, după data de 15 iunie, aveam în evidenţă pensionari pentru limită de vârstă 67.906, iar numărul acestora este în scădere faţă de anul 2010 şi 2011, faţă de 2010 cu 836 de pensionari, iar faţă de 2011 cu 300 de pensionari, pensionari anticipat 381, pensionari anticipat parţial – 2.844, pensionarii de invaliditate – 18.389. Numărul acestora este în scădere, având în vedere activitatea şi campania care s-au dus privind reanalizarea tuturor dosarelor pensiilor de invaliditate, dar şi înăsprirea condiţiilor de acces la pensia de invaliditate“, explică Mircea Manea.

 

Peste 84 milioane de lei lunar pentru pensii

 

Totodată, în luna iunie, existau peste 97.000 de pensionari la stat, aproape 5.000 de persoane primeau pensii agricole şi alţi 10.585 sibieni primeau indemnizaţii în baza unor legi speciale. În aceste condiţii, fondul lunar alocat pentru plata tuturor drepturilor persoanelor aflate în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Sibiu depăşeşte 84 milioane de lei. „Având în vedere numărul mare de beneficiari, luând în considerare doar drepturile acordate în luna iunie, nivelul lunar al fondurilor care sunt alocate plăţilor acestora se ridică la 84,3 milioane de lei. Toate aceste indemnizaţii, pensii sunt acordate şi se ţine o evidenţă la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu“, a precizat directorul anjunct al instituţiei sibiene. De asemenea, la nivelul judeţului Sibiu, pentru luna iunie, au fost plătite pensii sociale pentru un număr de peste 6.800 de beneficiari. În acest caz, valoarea sumelor suportate de la buget a fost de aproape 680.000 de lei.

84

de milioane de lei sunt alocate pentru plata pensiilor

 

La loc comanda

 

În ceea ce priveşte Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, implicată de curând în scandalul certificatelor de handicap, noul preşedinte al Consiliului Judeţean nu are de gând să schimbe conducerea interimară. În schimb, Ioan Cindrea a declarat, ieri, că retragerea certificatelor a fost un abuz la adresa multor sibieni care erau într-adevăr îndreptăţiţi la ele. “Oamenii trebuie să conteste în instanţă decizia Comisiei Superioare sau să întocmească un nou dosar pentru acordarea certificatului. Ministrul Muncii are pe masă un raport şi va dispune măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de aceste abuzuri”, a menţionat Cindrea.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*