Maia Morgenstern și pianista Alina Azario, pe scena Sălii Thalia

Un proiect special încheie, în seara acesta, de la ora 19.30, cea de a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil.

Este vorba despre concertul-lectură  susțiunut de Maia Morgenstern, acompaniată la pian de Alina Azario, moment care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă: cea dintre Clara Haskil şi Dinu Lipatti.

Clara Haskil spunea că „Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu”, iar Lipatti a descris modul ei de a cânta la pian ca „însumarea perfecțiunii pe pământ”. Corespondența celor doi muzicieni de origine română reflectă profunda admirație pe care cei doi și-o purtau reciproc: ca artiști, dar și ca oameni.

Momentele muzicale care susțin lectura publică a corespondenței dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti includ lucrări de Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart și Franz Schubert.

Maia Morgenstern și Alina Azario

Maia Morgenstern și Alina Azario

Pianista Alina Azario s-a născut la Piatra-Neamţ și a studiat pianul la Paris şi Hamburg, iar în prezent predă la una dintre cele mai importante instituţii de muzică din lume, Hochschule für Musik und Theater Hamburg. De asemenea, a terminat și studiile de «Konzertexamen» (ciclu post-universitar) cu cele mai înalte distincții în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea renumitului pianist de origine rusă Evgeni Koroliov. Alina Azario este inițiatoarea Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, un omagiu adus remarcabilei pianiste de origine română.

Ediţia a doua a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” are loc în perioada 26 octombrie –  2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.

Una dintre suprizele celei de a II-a ediții ale Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă. În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sunt, ca şi la ediţia I, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice. Festivalul a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario.

FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*