Managementul deșeurilor, tradus de Fodor

iglu deseuriAsociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECO Sibiu, care administrează sistemul integrat de gestionare a deşeurilor în întreg judeţul, a iniţiat proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu“, cu finanţare din fonduri structurale. Scopul proiectului este de a institui un sistem de colectare selectivă a deşeurilor în întreg judeţul, incluzând construcţia de staţii de sortare şi compostare şi achiziţionarea containerelor şi pubelelor speciale pentru colectarea selectivă. Municipiul Sibiu este membru în această asociaţie, alături de celelalte primării din județ, președinția ADI ECO fiind asigurată de Consiliul Judeţean Sibiu.

Pe înțelesul tuturor

Pentru municipiul Sibiu, acest nou sistem de gestionare a deşeurilor rezultate din gospodării înseamnă că sibienii nu vor mai încheia direct contractul cu o firmă de salubritate, ci ADI ECO va selecta prin licitaţie acest operator. După intrarea în vigoare a noului sistem, sibienii vor trebui să colecteze selectiv deşeurile: metal şi plastic în containerele galbene, hârtie şi carton în containerele albastre, sticlă în cele verzi și deşeuri menajere în containere maro. Acest tip de colectare se va aplica atât în zonele de case, cât şi în cele de blocuri. Până în prezent, au fost achiziţionate 37.327 de containere şi pubele pentru metal – plastic, hârtie – carton şi sticlă. Acestea sunt păstrate în depozitele Primăriei şi, odată cu intrarea în vigoare a noului sistem, vor fi distribuite. Pubelele şi containerele pentru gunoiul menajer vor fi livrate de către firma selectată să asigure colectarea şi transportul acestui tip de deşeuri.

Platforme în tot orașul

Primăria Sibiu a iniţiat în ianuarie o procedură de achiziție pentru amenajarea platformelor pe care vor fi așezate containerele pentru deșeuri menajare și cele de tip iglu. Platformele pentru deșeuri menajere vor fi amenajate cu bază de beton armat, acolo unde nu există deja o platformă din beton, asfalt sau dale, și vor fi împrejmuite și iluminate corespunzător. Împrejmuirea va fi realizată cu stâlpi metalici și panouri cu lați de lemn pe toate cele patru laturi. Pe una dintre laturi este prevăzută o poartă cu lățimea de 2 metri, care va putea fi închisă cu lacăt. Lângă fiecare platformă va fi amplasat și un stâlp de iluminat, în unele locații urmând să fie montate și camere video de supraveghere. Platformele pentru colectarea deșeurilor de sticlă, hârtie-carton, metal și plastic nu vor fi împrejmuite, dar acolo unde este necesar se va crea o platformă betonată. Ca dimensiune, majoritatea platformelor se vor încadra în una dintre cele trei dimensiuni tip – 14 mp, 18 mp sau 28 mp, în funcție de spațiul disponibil și zona în care vor fi instalate. Termenul de depunere a ofertelor în cadrul acestei proceduri de achiziție a fost 18 februarie, ofertele primite intrând în evaluare. Lucrările se vor efectua în acest an.

Plata serviciilor

Singura firmă care va colecta deșeuri în municipiul Sibiu va fi cea desemnată în urma licitației inițiate de ADI ECO. Locatarii de la case, precum şi asociaţiile de la blocuri nu vor mai încheia un contract direct, ci municipalitatea va avea relaţia directă cu această firmă. Primăria Sibiu, prin Direcţia Fiscală, va colecta taxa de salubrizare de la cetățeni şi o va achita operatorului. Nivelul taxei de salubrizare urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.

Astrid FODOR | primar interimar

„În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut până acum cu sibienii din cartiere, subiectul colectării selective a deşeurilor a revenit în discuţie de foarte multe ori. Mi-am dat seama că sibienii nu cunosc foarte multe detalii şi de aceea am ţinut să explicăm ce efecte va avea asupra cetăţenilor acest proiect realizat la nivelul întregului judeţ.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*