Manifest pentru dialog

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul „Antisocial”, au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. Spectacolul va ajunge la Sibiu şi în alte 20 de oraşe din ţară.

1BYNMXBVaEXNNxxvk0JCb1vX1WDFSbKA3G4yWFYJZaY„Antisocial” este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvară. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani. Turneul „Manifest pentru Dialog“ își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului se va transforma într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

Subiecte sensibile

Turneul național este prezentat de BRD Scena9, pentru a discuta față în față despre aceste subiecte prea mult evitate. Reprezentațiile vor avea loc în perioada noiembrie – decembrie 2015, în următoarele orașe: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Brașov, Bistrița, Tîrgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu. Ultima reprezentație va avea loc la București, având ca invitați oameni importanți din domeniul educației, culturii, dar și din presa națională.

Distribuţia „sibiană”

„Antisocial” este produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, iar turneul „Manifest pentru Dialog“ este susținut de platforma Scena9. Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al ULBS, sunt Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultatul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Vlad Tăușance.

Povestea

Subiectul piesei „Antisocial” este familiar. Într-un liceu din România anului 2015, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască. Cu ajutorul unor elevi… Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, care îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe întrebările ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere liberă cu publicul.

Constantin Chiriac | director TNRS

„Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, și abia apoi, să aducă posibile soluții. Nu întâmplător s-a referit dl. președinte Klaus Iohannis în fața Guvernului, în fața Parlamentului, la nevoia uriașă de a porni o dezbatere reală la nivel național despre ceea ce înseamnă educația. Noi am prefigurat acest fapt și am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că inițiativa noastră va lansa noi provocări care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*