Mărginimea n-are căutare?

O pensiune din Răşinari şi unul din Orlat participă, primăvara aceasta, la programul special „Vacanţe la ţară“, desfăşurat în perioada 14 aprilie-15 iunie. Cu toate că preţurile pornesc de la 150 de lei de persoană pentru un sejur de cinci nopţi, interesul pentru pensiunile din jurul Sibiului este destul de scăzut.

De la an la an, sunt tot mai puţini românii care aleg să-şi petreacă o „Vacanţă la ţară“ la preţuri modice, deşi ofertele sunt tot mai multe. Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) România a lansat cea de-a XXI-a ediţie a programului „Vacanţe la ţară“, cu două săptămâni înaintea Paştilor. Programul le este destinat tuturor turiştilor dornici să redescopere tradiţiile şi viaţa satului. Până în prezent, doar două pensiuni de trei margarete din judeţul Sibiu s-au înscris.

 Este vorba despre pensiunea „Ileana“ din Orlat şi pensiunea „Phoenix“ din Răşinari. Pachetele promoţionale cuprind un sejur de cinci nopţi/şase zile de cazare la preţul de 150 de lei/persoană pentru pensiunile de două margarete, respectiv 195 de lei de persoană pentru pensiunile de 3 şi 4 margarete. Pe lângă cazare, turiştii primesc şi micul dejun din partea gazdelor. Oferta este valabilă în perioada 14 aprilie-15 iunie, exceptând perioada aferentă sărbătorilor de Paşti, adică 29 aprilie-7 mai.

 

Oferte flexibile

 

Cu toate că ofertele sunt diversificate, puţini sunt cei care vor să mai „guste“ din viaţa de odinioară. Dintre cele două pensiuni din judeţul Sibiu care s-au înscris în program, doar una a avut câţiva clienţi interesaţi. „Am avut cereri şi avem chiar şi o rezervare. Lumea este interesată, iar noi oferim conform programului cazare şi mic dejun, iar dacă turiştii mai vor şi altceva, se poate să le oferim mai mult“, a explicat Dorin Beu, administratorul pensiunii din Orlat, contactat de Mesagerul de Sibiu. La cealaltă pensiune înscrisă nu există, până acum, nici un doritor. „De foarte mult ani sunt înscrisă în program şi nu a sunat nimeni să se intereseze, iar din ce am discutat cu colegii din alte judeţe, situaţia este aceeaşi peste tot. Sunt dispusă să ma adaptez la programul turiştilor şi să le ofer şi ghidaj în zonă sau transport, dacă au nevoie. Cu toate acestea, nu sunt cereri nici măcar de Paşti, cei care revin sunt turiştii care au fost încă de când am deschis pensiunea, din 1999“, a mărturisit Maria Cîrstea, proprietara pensiunii „Phoenix“.

 

Concurenţă de lux

 

Anul acesta în premieră, s-a înscris în program şi o pensiune de cinci margarete din judeţul Braşov care oferă turiştilor un pachet de cinci nopţi de cazare în cameră dublă, plus mic dejun, la 250 de lei de persoană. „Vacanţe la ţară“ sunt oferite, în această perioadă, şi în judeţele Argeş, Alba, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Maramureş şi Neamţ.

 

Preferă litoralul

 

În schimb, peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoral. Preţurile pornesc de la 45 de lei de persoană la un hotel de două stele, până la 220 de lei de persoană pentru o noapte de cazare la cinci stele în Mamaia. Patronatele şi agenţiile de turism au pregătit şi oferte speciale cu pachete pentru perioada 30 aprilie-7 mai, anunţând reduceri de până la 30 la sută pentru a treia noapte de cazare sau prânz gratuit în ziua de Paşti pentru cei care se cazează cel puţin cinci nopţi.

 

Maria CÎRSTEA | proprietar pensiune

 

„Nu sunt cereri nici măcar de Paşti. Cei care revin sunt turiştii care au fost încă de când am deschis pensiunea, din 1999.“

 

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat