Maşina viitorului

 

Cea mai performantă maşinuţă electrică din lume, Tesla Roadster, a ajuns acum câteva ore la Sibiu. La volanul ei, spaniolul Rafael de Mestre face un nou tur al lumii pentru a demonstra că se poate conduce în perfectă siguranţă şi chiar la viteze de 200 de kilometri pe oră cu o maşină care nu consumă combustibil fosil şi nici nu poluează.

 

Maşina-fenomen poate atinge 100 km/h în doar 3,9 secunde. Ea a sosit ieri după-amiază şi la Sibiu, pentru al doilea an consecutiv. Antreprenorul Rafael de Mestre a pornit din nou în înconjurul lumii la volanul maşinii sport care se alimentează de la priză, pentru a demonstra încă o dată că totul este posibil cu un autoturism care nu consumă niciun gram de combustibil. E adevărat, acesta costă peste 100.000 de euro. „Maşina este foarte mică şi compactă, însă atinge performanţele unei sportive. Şi viteza poate fi comparată cu cea atinsă de orice maşină sport din lume. Numai că producătorul său a limitat-o la 200 km/h. Şi, cel mai important, e că nu are nevoie de conbustibil, ci doar de o priză. Orice fel de priză, fiindcă este prevăzută şi cu adaptor”, ne arată Rafael.

 

Pornire-glonţ

 

Pilotul maşinii Tesla povesteşte amuzat întâmplări din trafic. „Mi s-a întâmplat să stau la semafor şi să vină paralel cu mine câte un şofer de Ferrari sau altă maşină sport. Mă priveşte de sus, apoi demarează în forţă, pentru a-mi arăta ce poate maşina lui. Îl las să plece, apoi demarez şi eu. Maşinuţa mea, deşi mai mică şi mai economă, reuşeşte să depăşească repede orice altă maşină”, se distrează el.

 

Cu încărcătorul la purtător

 

Îndrăgostit de „jucăria” lui electrică, spaniolul de 49 de ani susţine că Roadster-ul nu are absolut niciun dezavantaj. Nici măcar preţul. Costă orice maşină care bate „suta” în câteva secunde. „Este o maşină foarte puternică, dar prietenoasă cu mediul. Nu ai nevoie de combustibil. Eu fac înconjurul lumii şi sunt pentru a doua oră la Sibiu, dar nu depind de benzinării. Doar de o priză. Maşina are o autonomie de aproximativ 400 de kilometri. De exemplu, acum am ajuns la Sibiu, o să merg să mănânc, să fac un duş, arunc o privire prin oraş şi în tot acest timp maşina se încarcă. În 7, maxim 8 ore, o să plec spre Arad. Mâine (astăzi – n. red.) o să fiu în Ungaria. Iar curent electric este pretutindeni”, spune primul şofer care face turul lumii pe o maşină electric de serie.

 

Minune hi-tech

 

Tesla Roadster  este un vehicul electric pe baterie, produs de firma Tesla Motors din California, Statele Unite, singurul vehicul electric aflat în producție de serie capabil să circule pe autostradă, spre deosebire de prototipuri sau flote de vehicule aflate în evaluare în America de Nord sau Europa. Tesla a produs peste 1.200 de automobile vândute în cel puțin 28 de țări până în iulie 2010.

 

5

costă un „plin” la Tesla Roadster

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*