Măsura închiderii magazinelor la ora 18, analizată de experți: „Riscul de infectare cu COVID-19 va fi mai mare”

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că restricția privind închiderea magazinelor la ora 18:00 va duce la aglomerație.

Măsura închiderii magazinelor la ora 18:00, analizată de experți: „Riscul de infectare cu COVID-19 va fi mai mare”

Restricția care prevede închiderea magazinelor la ora 18:00 a stârnit tot felul de reacții. Unii oameni au ieșit în stradă și au protestat, iar mai mulți specialiști în Sănătate Publică au spus că această măsură va duce la aglomerație, iar prin urmare riscul de infectare cu COVID-19 va fi mult mai mare.

Ștefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a publicat acum câteva zile rezultatele primului studiu realizat pe această temă. El a făcut o postare pe Facebook prin care a prezentat un review al mai multor studii și a tras atenția că nu există nici măcar un indiciu care să indice că închiderea magazinelor la ora 18:00 ar fi o soluție bună pentru combaterea virusului.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervenţiile non-farmaceutice (NPIs) care funcţionează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare”, atrage el atenţia.

Magazinele vor fi pline!

Profesorul universitar și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a susținut cele spuse de Ștefan Voinea și a subliniat faptul că degeaba se aplică această măsură dacă numărul persoanelor care intră într-un magazine nu este restricționat.

„Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere. Rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacţiune între oameni (cât timp şi câţi oameni). Dacă se aplică restricţia numărului de persoane în supermarketuri în funcţie de suprafaţă = mulţi oameni nu vor putea să îşi cumpere cele necesare. Dacă se aplică restricţia orei, dar nu se aplică restricţia numărului de persoane = focare masive de infecţie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricţia generală şi să fie restricţionat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, a atenţionat Cherecheş, printr-o postare pe Facebook.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*