Mediaşul şi Blăjelul găzduiesc Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu

În acest week-end, Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu vor fi sărbătorite în majoritatea localităţilor de pe Valea Târnavelor. la Mediaş, Blăjel, Biertan, Bazna, Moşna, Şeica Mică, Valea Viilor, Axente Sever, Brateiu, Ighişu Nou, Richiş, Mălâncrav, Micăsasa şi Şeica Mare.

 

Organizatorii şi toţi partenerii în acest proiect cultural al Consiliului Judeţean au pregătit numeroase acţiuni culturale care să răspundă gusturilor variate ale publicului: dansuri medievale şi concerte de muzică medievală, filme documentare, concert simfonic, ateliere de meşteşuguri şi tradiţii populare, expoziţii de artă tradiţională şi pictură, simpozioane şi lansări de carte, spectacole folclorice din care nu vor lipsi soliştii Ansamblului Cindrelul Junii-Sibiului, dar şi Alina Pinca, Mariana Anghel sau Cristian Pomohaci.

Cele patru etape ale Zilelor Culturale ale Judeţului desfăşurate până în prezent ne întăresc convingerea că Sibiul este un judeţ care trăieşte prin cultură şi toate manifestările culturale s-au bucurat de un public numeros, format în anumite localităţi şi din turişti străini. Scopul nostru este acela să promovăm prin cultură toate localităţile din judeţ, care, pe rând, vor fi gazdă pentru Zilele Culturale”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.

Gazdele pentru Zilele Culturale ale Judeţului pe Valea Târnavelor sunt municipiul Mediaş şi comuna Blăjel.

Sâmbătă şi duminică, la Mediaş are loc FestivalulMediaş – cetate medievală, târg de meşteşuguri vii” şi „Zilele revistelor de cultură din Transilvania şi Banat”, în timp ce la Blăjel se desfăşoară Festivalul „Obiceiuri şi tradiţii”, organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu. Acest festival va fi înregistrat şi transmis de către Televiziunea Favorit.

Deschiderea oficială are loc sâmbătă, 8 iunie, la Mediaş, începând cu ora  12, iar duminică, 9 iunie, Zilele Culturale vor fi deschise la Blăjel, de la ora 12.30.

  • Circuit turistic Vânătoare de comori între cetăți

Acţiunea care particularizează oferta culturală pe Valea Târnavelor este circuitul turistic „Vânătoare de comori între cetăţi”, organizat de către Asociaţia Judeţeană de Turism (AJTS).

Sâmbătă, 8 iunie, între orele 9-21, cei interesaţi să afle comori pe Valea Târnavelor sunt invitaţi la o excursie cu autocarul pe traseul Sibiu – Axente Sever – Ighișu Nou – Moșna – Richiș – Biertan – Sibiu. Plecarea are loc din parcare de la Sala Thalia, iar tariful de participare este de 45 lei/persoană. Înscrierile se fac la numerele de telefon 0269 218 121 sau 0720 059 426 sau pe email office@sibiu-turism.ro.

Organizatorii spun că „aventura începe cu descoperirea simbolisticii portului săsesc la Muzeul Cetate din Axente Sever și îmbrăcarea hainelor de meșter la Ighișu Nou. După ce ai dat o mână de ajutor la renovarea bisericii te așteaptă o masă gustoasă cu produse locale servită în Turnul Slăninilor de la Moșna. Vei afla poveștea „drăcușorilor” din Richiș de la cel mai talentat ghid după care vei avea timp să contempli detaliile arhitecturale ale bisericii din Biertan în acordurile unui concert de muzică clasică. Simțurile îți vor fi seduse de aroma unor parfumul vinurilor în atmosfera de muzeu industrial al Cramei din Biertan”.

Cei care răspund la întrebările organizatorilor vor fi recompensaţi cu un week-end pentru două persoane la Casa Dornroschen din Biertan.

  • Ora de muzică clasică în Biserica Evanghelică din Biertan

Aşa cum deja au fost obişnuiţi în ultimele patru week-enduri, şi în această săptămână un grup instrumental al Filarmonicii de Stat Sibiu va susţine un concert în minunata Biserică Evanghelică din Biertan, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 17. Şi tot la Biertan, de la ora 16, în centrul comunei are loc spectacolul folcloric „Jocul Căluşarilor”.

Tot sâmbătă, turiştii sunt aşteptaţi la Brateiu pentru a-i vizita pe meşteşugari şi pentru a vizita expoziţia „Romi, habitat, port, tradiţie, portret”. La Micăsasa, copiii sunt invitaţi de la ora 11 la biblioatelierul „Spune-mi o poveste despre satul tău”. Şi comuna Şeica Mică s-a pregătit ca de la ora 16 să găzduiască spectacolul folcloric susţinut de formaţia de dansuri populare din localitate şi de Ansamblul folcloric studenţesc „Măginimea” al Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu.

Ioana NICA – Purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*