Medicii sibieni cer bani de la stat, din taxa pe țigări, pentru tratamentul fumătorilor care vor să renunțe la viciu

Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, dr. Ioan Drăghilă, solicită Ministerului Sănătăţii să aloce din nou bani pentru tratamentul fumătorilor care vor să renunţe la acest viciu, fonduri care se pot obţine din taxa pe ţigări.

Spitalul sibian a derulat programe de renunţare la fumat cu succes, când exista finanţare pentru acestea.

„Doctoriţa Rădulescu şi cu mine am lucrat pe acest program vreo doi ani de zile şi programul a mers. Am avut şi succese. Unii au reuşit şi s-au lăsat, alţii s-au apucat”, a precizat directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, dr. Ioan Drăghilă, ieri, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă o să solicite finanţare de la Ministerul Sănătăţii ca să continue programele de renunţare la fumat, dr. Ioan Drăghilă a spus: „O să facem”.

În prezent, o treime din pacienţii consultaţi în spitalul de specialitate din Sibiu, sunt depistaţi cu Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Principala cauză a acestei boli este fumatul, susţin medicii sibieni.

„O treime din consultaţiile ambulatorii, consultaţii iniţiale şi consultaţii de control sunt adresate acestei afecţiuni. (…) În ceea ce priveşte pacienţii spitalizaţi, din cele aproximativ 2.500 de pacienţi internaţi pe an, cam 400 sunt pacienţi cu BPOC”, a arătat Drăghilă.

Potrivit sursei citate, BPOC-ul poate fi prevenit.

„Ţigara este un drog, nicotina este un drog, e greu de renunţat. În cadrul spitalului noi am avut şi un program de renunţare la fumat şi le promovez şi în continuare. Problema este că nu mai beneficiem de finanţarea pe care am avut-o cândva, cu ani în urmă, când din taxa pe viciu s-au asigurat medicamentele necesare pentru a da un sprijin persoanelor care doreau să renunţe la fumat. La ora actuală, persoanele respective trebuie să îşi plătească integral medicaţia, lucru care este contraproductiv. Pentru pacient este mult mai simplu, zice ‘las’că iau ţigara”’, a spus dr. Ioan Drăghilă, citat de Agerpres.

În prezent, statul nu mai compensează tratamentul pentru un pacient care vrea să se lase de fumat. Un pacient care vrea să se lase de fumat cheltuie 300 – 400 de lei pe lună, pentru tratamentul indicat de medicul specialist. Acest tratament ca să dea rezultate trebuie administrat două – trei luni, după care pacientul trebuie monitorizat în continuare să nu recidiveze.

„Ca şi costuri, eu le spun pacienţilor că banii pe care îi dau pe ţigări pentru o lună sunt banii cu care îşi pot procura medicaţia. Iar durata tratamentului (…) este cam de două – trei luni”, a explicat dr. Ioan Drăghilă.

Dr. Ioan Drăghilă spune că este nevoie şi să fie angajat un psiholog cu contract permanent, ca să-i ajute pe medici să-i convingă pe pacienţi să renunţe la fumat.

„Problema care este: la consultaţia iniţială, pe lângă medic, ar fi bine să beneficiem şi de sprijinul unui psiholog. (…) Pacientul la prima evaluare trebuie să conştientizeze că este spre binele lui să renunţe la fumat”, a adăugat el.

Sibienii care doresc să îşi facă gratis o spirometrie o pot face astăzi, 20 noiembrie, între orele 10,00 – 14,00, în Shopping City Sibiu, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva BPOC.

One Comment

  1. Pingback: Medicii sibieni cer bani de la stat, din taxa pe țigări, pentru tratamentul fumătorilor care vor să renunțe la viciu – Made in Transilvania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*