Ministerul Daea, într-o nouă vizită în județul Sibiu, la Sadu și Tilișca

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a vizitat, aseară, unul din puţinele darace din ţară, din Sadu, unde, înainte de 1990, se putea pieptăna o tonă de lână pentru a se obţine fire, a declarat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

„Ministrul Daea a fost aseară (miercuri-n.r.) într-o vizită surprinzătoare. Este important că acest atelier poate să devină o formă de prelucrare a lânii, care să valorifice cu adevărat lâna de pe piaţă. Daracul de la Sadu, când lucra la capacitate maximă, când lucra sub jurisdicţia Cooperativei Meşteşugăreşti Sibiu, înainte de 1990, prelucra până la o mie de kilograme. Noi, aseară, am pecetluit care sunt condiţiile ca ei să se autorizeze, ca să funcţioneze, după care la nivel de minister e creionat planul strategic vizavi de circuitul lânii şi cu siguranţă sperăm să-i dăm drumul. Pe mine, m-a surprins plăcut vizita, pentru că ştiţi cum e, promisiunile sunt promisiuni, după care se uită, dar când vezi că omul vine seara la ora 8,00 ca să vadă, că mai trebuie să definitivăm etapele, asta chiar te motivează. Deci, aici, chiar vrea să facă ceva. E important pentru noi, pentru că crescătorii de oi din Sibiu au un potenţial şi o cantitate de lână mare pe piaţă, care poate să fie valorificată”, a declarat primarul Valentin Ivan, pentru Agerpres.

Ministrul Daea a mai vizitat daracul de la Sadu şi în noiembrie 2017.

Daracul este o maşină de pieptănat şi curăţa lâna, cânepa sau inul. Crescătorii din judeţul Sibiu, după ce îşi tundeau oile, duceau lâna la spălătoria din Tilişca şi apoi la daracul din Sadu, unde se obţinea firul de lână.

Daea a vizitat ieri și o spălătorie de lână din Tilișca. „Sunt în comuna Tilișca, județul Sibiu, la spălătoria de lână deținută de către Toma Stanca (PFA). Aceasta are o capacitate de spălare de 1000 de kg de lână pe zi și este în perfectă stare de funcționare”, a scris acesta, aseară, pe pagina personală de Facebook.

„În contextul în care HG 500/iulie 2017 privind acordarea ajutorului de minimis 1 leu/kg lână predata la centrele de colectare este deja în vigoare și odată cu tunsul oilor va produce efecte palpabile, dl. ministru Petre Daea a fost la Tilișca, unde se afla una din cele două spălătorii de lână din România funcțională și cu autorizație de mediu”, a explicat Ionuț Diaconeasa, consilierul ministrului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*