Ministrul de Interne: Ursul de la Sibiu a fost lichidat „ÎN GRABĂ”. Nu exista un pericol iminent în acel moment

Procurorii au solicitat ca probe în anchetă toate imaginile surprinse de camerele de supraveghere în care apare ursul omorât miercurea trecută, care pot fi puse la dispoziţie atât de instituţii publice, dar şi de firme. În plus, se încearcă identificarea unei femei care apare în una din înregistrări faţă în faţă cu animalul, despărţindu-i doar o uşă de sticlă, a precizat Ion Veştemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

„Am cerut toate imaginile şi ne interesează să identificăm persoana care a apărut în presă că era la uşă, cu ursul, care nu i-a dat voie să intre în bancă. Alte noutăţi nu există deocamdată”, a precizat Veştemean, citat de Agerpres. Astfel, poliţiştii sibieni au derogare de la procuror să ridice înregistrarea video de la o bancă din oraş, făcută deja publică, în care se vede o femeie care închide uşa băncii, iar în afară este ursul care sparge unul din geamuri. Azi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a pus la dispoziţia jurnaliştilor imagini surprinse de o altă cameră de supraveghere în care se văd studenţi aflaţi în apropierea respectivei bănci care intră de frică în sediul facultăţii. În imagini se mai observă ursul care fuge, însă fără a-i ataca pe studenţi. Conducerea fabricii în curtea căreia a fost împuşcat ursul deţine imagini video în care se vede cum este omorât animalul, imagini care au fost făcute publice prin intermediul mass-media.

Primele imagini video cu ursul, care au fost ridicate încă din prima zi de poliţişti, sunt cele din Piaţa Mare din centrul oraşului, de pe camerele de supraveghere ale Primăriei Sibiu. În aceste imagini se poate vedea ursul alergând şi un tată speriat care, atunci când îl zăreşte, se aruncă la pământ şi îşi acoperă copilul, au declarat pentru Agerpres surse oficiale.

Uciderea ursului de la Sibiu face obiectul unui dosar penal şi mai multor anchete deschise de autorităţi, pentru a lămuri dacă acest animal sălbatic ar fi putut fi salvat.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, azi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul MAI, că autorităţile din Sibiu au acţionat „în grabă” în cazul ursului împuşcat săptămâna trecută la Sibiu. Ministrul a prezentat concluziile raportului Corpului de control al MAI, care urmează să-i fie prezentate şi primului ministru. Potrivit raportului, în astfel de situaţii ar trebui instituit „un comandament de urgenţă la nivel local”, care să poată interveni pentru prinderea în viaţă a animalelor. La nivelul oraşului Sibiu, o astfel de procedură pentru convocarea unui comandament de urgenţă nu a existat, a arătat Tudorache.

Dragoș TUDORACHE, ministrul de Interne

Dragoș TUDORACHE, ministrul de Interne

Principalele declarații ale ministrului Tudorache:
„Raportul Corpului de control conține concluzii pe 3 paliere diferite.
1. Când avem animale sălbatice în zone populate, cu potențial pericol, e nevoie de o coordonare la nivelul autorităților locale, ar trebui instituit un comandament de urgență la nivel local, în cadrul căruia ar trebui ca autoritățile locale să se coordoneze și care ar trebui să urmărească prinderea în viață a animalului vizat. Din câte am înțeles, Sibiul este un caz de bună practică. Însă un astfel de mecanism nu există.
Aici aș face o paralelă cu discuțiile apărute imediat după suspendarea ordinului de ministru privind cotele de vânătoare. În paralel cu suspendarea acestui ordin, urma să se discute despre dezvoltarea unor astfel de proceduri, discuții între Ministerul Mediului și cel de Interne. Începem cu procedura la nivel național. Situația de la Sibiu ne dă un imbold suplimentar pentru a finaliza această procedură cât mai curând.
2. În raportul Corpului de Control sunt anumite responsabilități trecute și în sarcina acestui ofițer de poliție care a decis împușcarea animalului. Motivația principală a celor care au intervenit și din partea Poliției și a ISU și a Jandarmeriei a fost aceea de a se asigura că nu există riscuri cu privire la populație. Trebuie înțeleasă întreaga operațiune și la acest nivel, asta nu explică graba cu care s-a luat decizia împușcării ursului. Voi cere poliției să analizeze care sunt măsurile potrivite pentru această grabă și pentru acest mod în care s-a desfășurat acțiunea. Există o responsabilitate pe această decizie luată de catre seful Inspectoratului Municipal de Poliție (sic!). În momentul luării deciziei, medicul veterinar de la Grădina Zoologică Sibiu era prezent și ar fi putut să mai încerce încă o dată o tranchilizare. De asemenea, din raport reiese că în acel moment nu exista un pericol iminent la adresa oamenilor.
3. Se vede lipsa unui cadru reglementat la nivel național, o procedură care să servească ca un ghidaj pentru procedurile la nivel local. Mă voi ocupa împreună cu dna ministru Palmer (ministrul Mediului – n.red.) de realizarea unei astfel de proceduri săptămâna aceasta.”

Sibienii au sunat de 28 de ori la 112, miercuri dimineaţa, timp de trei ore, pentru a semnala prezenţa unui urs în oraş, a anunţat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Miercuri, timp de peste trei ore, poliţişti, jandarmi, angajaţi ISU şi doi veterinari de la Grădina Zoologică dotaţi cu puşti cu tranchilizante, la care s-a alăturat şi un vânător, au căutat un urs care a străbătut Sibiul, trecând prin zone foarte circulate din oraş. La finalul operaţiunii, ursul a fost împuşcat, pentru că tranchilizarea sa nu a reuşit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*