Ministrul Mediului a vizitat laboratorul de mediu de la Sibiu, primul de acest fel din țară

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministrul și ministrul Mediului, a efectuat vineri, 4 august 2017, o vizită de lucru la Sibiu, pentru vizionarea investițiilor realizate în cadrul Programelor RO07 “Reducerea substanțelor periculoase” și RO04 “Reducerea substanțelor periculoase”, Ministerul Mediului având rol de Operator de Program.

Vizita a început cu Laboratorul pentru analiza concentraţiei poluanţilor organici persistenţi (POP) în mediu (apa, sediment, tesuturi animale), din cadrul Universității Lucian Blaga, Sibiu. Acest laborator a fost dotat cu echipamente de ultimă generație, achiziționate prin proiectul “Instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți. Studiu de caz: Bazinul hidrografic Mureș (SIDPOP)”, finanțat în cadrul programului RO 04 “Reducerea substanțelor periculoase” prin Mecanismul Financiar SEE (EEA Grants) 2009-2014. Ministerul Mediului este Operator de Program, iar parteneri sunt Universitatea ”Lucian Blaga”- Facultatea de Științe din Sibiu și Universitatea de Științele Vieții din Oslo, Norvegia.

În cadrul acestui laborator, s-a reușit dezvoltarea unei metode, validată prin teste de intercalibrare cu laboratorul din Norvegia, pentru analiza poluanților organici persistenți în țesutul nevertebratelor acvatice. Metoda nu a existat până acum în România, acesta fiind singurul laborator din țară care are un flux de analiză dedicat analizelor de mediu. Pentru funcționalitatea Laboratorului a fost achiziționat și un Autolaborator, echipat în scopul prelevării probelor pentru poluanți organici persistenți.

”Vizitarea acestui laborator este deosebit de importantă pentru mine deoarece este unul dintre proiectele demarate în anul 2015, în primul meu mandat de ministru al Mediului. Existența lui îmi demonstrează că, dacă lucrurile sunt făcute cu ambiție și dedicație, pot avea un rezultat spectaculos. Acest laborator, primul din țara noastră, unic în România, poate deveni pentru Universitatea Lucian Blaga din Sibiu o carte de vizită. Mi-aș dori foarte mult ca toate autoritățile locale să apeleze la serviciile acestui laborator excepțional, și sper ca, pe viitor, să îl putem folosi nu numai pentru analize din bazinul hidrografic Mureș, dar și pentru alte bazine și chiar pentru biosfera Delta Dunării. Autolaboratorul este deosebit de util și complex, iar important este faptul că se încarcă pe celule fotovoltaice, permițând, astfel, ca probele prelevate să fie păstrate în timp, conform standardelor”, a subliniat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Programul doamnei ministru a continuat cu vizita la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu, promotor al proiectului „Calea verde spre dezvoltarea durabilă”, din cadrul Programului RO07, „Adaptarea la schimbările climatice”, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European, EEA GRANTS 2009 – 2014, pentru care Ministerul Mediului este Operator de Program. Proiectul, cu un buget total de 4.680.460 euro, a fost implementat de APM Sibiu în parteneriat cu Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia – KS, Administrația Națională de Meteorologie și Primăria Municipiului Sibiu.

„Doresc sa îi felicit pe toți cei care au lucrat pentru implementarea acestui proiect ce permite adaptarea sediului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu la schimbările climatice și din punct de vedere al eficienței energetice, ceea ce conduce la o reducere a consumului de energie al clădirii cu 48%, prin dotarea cu sisteme de încălzire, răcire și ventilație bazate pe pompe de căldură și panouri solare, sistem de captare și recirculare a apei de ploaie, acoperiș verde și sisteme de termoizolație. De asemenea, datorita acestui proiect,în Sibiu, nu mai vezi cablurile pe stradă deoarece toate, mai exact 10.089 metri liniari de cabluri de electricitate și comunicație, au fost coborâte în subteran și nu mai sunt vizibile pe arterele principale ale orașului Sibiu. Totodată, Grădinița ”Frații Grimm” și clădirea Centrului Social Târgu Mureș beneficiază de îmbunătățire, din punct de vedere al eficienței energetice, ceea ce reprezintă, de fapt, o reducere importantă a consumului de energie. Proiectul „Calea verde spre dezvoltarea durabilă” este unul pe care aș vrea să îl văd multiplicat și la nivelul celorlalte clădiri administrative și, de ce nu, modelul poate fi preluat și adaptat și pentru locuințele personale”, a menționat ministrul Mediului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*