Mitropolitul, băgat în Comisia de Etică a ULBS din cauza lui Gigi Becali

Comisia de Etică a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULBS) va analiza, pe 26 ianuarie, cazurile a patru profesori universitari, coordonatori ştiinţifici ai unor cărţi scrise de deţinuţi, lucrări care au contribuit la reducerea pedepsei acestora cu închisoarea.

Streza cu palariePrintre cei supuşi atenţiei Comisiei de Etică, se numără ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi fost decan al Facultăţii de Teologie, şi Valentin Petrescu, prodecanul Facultăţii de Inginerie din Sibiu. „Comisia de Etică a ULBS se va reuni pe 26 ianuarie şi va analiza cazurile a patru profesori universitari: conferenţiar universitar doctor inginer Mirela Stanciu de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, profesorul universitar doctor inginer Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Frecvenţă Redusă, profesorul universitar doctor inginer Valentin Petrescu, de la Facultatea de Inginerie, şi profesorul universitar doctor Laurenţiu Streza de la Facultatea de Teologie. La Comisia de Etică vor fi prezenţi toţi cei implicaţi să îşi susţină punctul de vedere“, a declarat Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al ULBS, pentru Agerpres.

Din colț în colț

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a coordonat ştiinţific cartea lui George Becali „Iubirea milostivă şi mântuitoare“, apărută la editura Saeculum în 2014, potrivit site-ului republica.ro, citat de Agerpres. Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, susţine că universitatea nu are nimic de a face cu editarea cărţii lui Becali. „Publicarea unei lucrări în afara spaţiului academic al ULBS este un act personal. Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituţia nu poate fi legată în niciun fel de acţiunile private pe care aceştia le întreprind. În speţa de faţă, vorbim despre girarea unei lucrări în nume personal, de către ÎPS Laurenţiu Streza, iar noi nu putem îngrădi în niciun fel un profesor să îşi asume un astfel de demers“, a afirmat Bondrea. La rândul său, mitropolitul susține că va lămuri relaţia cu Becali săptămâna viitoare, după ce va participa, la finalul acestei săptămâni, la Sfântul Sinod. „Există foarte multe cărţi la care le-am dat binecuvântarea. Trebuie să verific dacă în acest caz am dat binecuvântarea sau am îndrumat“, a spus ÎPS Laurenţiu.

Ministrul i-a tras de urechi

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ), Adrian Curaj, a solicitat marţi Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiţiei, potrivit căruia o serie de profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenţie. Potrivit unui comunicat de presă al MENCŞ, prin adresa nr. 8061/ 11.01.2016, ministrul Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, să solicite instituţiilor de învăţământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*